Nieuws Actueel

Nederland verzet zich tegen Duits tolplan

Rik Nizet 8 mei 2015

Autobahn snelweg groot

Nederland is tegen de tolheffing die Duitsland gaat invoeren. Dat heeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) vrijdag laten weten. De Duitse Eerste Kamer stemde eerder vrijdag in met het plan om vanaf volgend jaar tol te gaan heffen op snelwegen en provinciale wegen.

Het introduceren van dit tolvignet betekent een nieuwe barrière voor grensoverschrijdend verkeer, zegt de minister. "De plannen duperen Nederlanders die in Duitsland rijden, terwijl Duitsers zelf worden gecompenseerd via een lagere wegenbelasting. We kijken uit naar de reactie van Europees commissaris Violeta Bulc (Verkeer) hierop. Dat oordeel is van belang voor de verdere stappen die we samen met andere buurlanden kunnen nemen om dit tegen te houden", aldus Schultz.

De Europese Commissie wacht met een standpunt totdat de wet in Duitsland officieel wordt gepubliceerd, aldus een woordvoerder. Deskundigen gaan zich dan over de tekst buigen en die zeer scherp bekijken. Commissaris Bulc benadrukte herhaaldelijk dat buitenlanders niet direct of indirect gediscrimineerd mogen worden. Ze uitte kritiek op een concept van het tolplan.