Nieuws Actueel

Nederland voorop bij flitsmacht NAVO

Van onze redactie 5 februari 2015

Troepen van de 3 landen oefenen de komende tijd de inzetbaarheid en de reactiesnelheid die nodig zijn voor de flitsmacht, die eind 2016 operationeel moet zijn.

,,Dat moet de NAVO in staat stellen snel te reageren op dreigingen´, zei minister van defensie Jeannine Hennis-Plasschaert donderdag in Brussel, waar de NAVO-ministers van defensie bijeen zijn. ,,We gaan de komende maanden testen hoeveel tijd nodig is om eenheden ter plaatse te krijgen. De huidige veiligheidssituatie vraagt om snelle inzetbaarheid van onze strijdkrachten."

Nederland stelt voor de testfase ongeveer 200 militairen ter beschikking, Duitsland en Noorwegen samen ongeveer 600. De uiteindelijke flitsmacht - de 'Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) - zal zo'n 5000 soldaten sterk zijn, onder meer uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Na de testfase zal volgens minister Hennis de rol van Nederland worden overgenomen door Spanje. Nederland blijft daarna wel ondersteuning leveren.

De VJTF wordt onderdeel van de snelle reactiemacht van de NAVO, de NATO Response Force. De defensieministers zullen donderdag besluiten die NRF de komende jaren uit te breiden van 13.000 soldaten nu naar 30.000, aldus NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.