Nieuws Actueel

Nederland wil Europees keurmerk voor dierenwelzijn

Van onze redactie 13 december 2014

De Dierenbescherming en boerenbond LTO pleiten samen voor zo'n internationaal keurmerk. Boeren die kosten maken om hun vee meer ruimte, een vrije uitloop of bijvoorbeeld meer afleiding te geven, krijgen nu geen cent extra voor het vlees dat ze exporteren.

"In Nederland ontvangen veehouders die zijn aangesloten bij het Beter Leven-kenmerk een meerprijs, maar 60 procent van onze consumenten woont in het buitenland", verklaart LTO-voorzitter Albert Jan Maat. "De Nederlandse landbouw moet zich kunnen onderscheiden met dierenwelzijn en duurzaamheid."

Sterren Nederland loopt daar binnen de EU in voorop. Daarom moet het Beter Leven-kenmerk van de Dierenbescherming de basis gaan vormen voor een Europees systeem van extra dierenwelzijnseisen. Dat driesterrensysteem overbrugt de kloof tussen gangbare en biologische producten, die voor veel consumenten te duur zijn. Sinds 2007 heeft dat keurmerk volgens de Dierenbescherming al meer dan 25 miljoen dieren een beter leven bezorgd.

"Duitsland en een aantal andere landen kennen vergelijkbare systemen, maar die staan nog in de kinderschoenen", zegt directeur Frank Dales van de Dierenbescherming. "Om het dierenwelzijn in Europa omhoog te krijgen, moeten de eisen overal op elkaar worden afgestemd. Dat is in het belang van de boeren, de retailers én de dieren."

Castreren biggen Nederland trekt samen op met Duitsland en Denemarken om te zorgen dat de Europese Unie zich meer gaat inspannen voor dierenwelzijn. In Vught spreekt staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zondag met de Duitse en Deense ministers van Landbouw. Ook de Dierenbeschermings- en landbouworganisaties van de drie landen zitten daarbij aan tafel. Daarbij spreken ze ook over het afschaffen van lange veetransporten en van ingrepen zoals het castreren van biggetjes en het kappen van kippensnavels.