Nieuws Actueel

Nederland wil weer uit eten met Kerstmis

Heleen Boex 23 december 2015

Kerst Restaurants

De kerstdagen beloven gouden tijden te worden voor restaurants in Nederland, meldt het AD. Veel gasten hebben langer van tevoren gereserveerd en het aantal boekingen ligt nu al 10 procent hoger dan vorig jaar. "De drempel om met kerst uit eten te gaan, lijkt te zijn verdwenen", zegt Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland.

Wie nu nog een etentje buiten de deur wil plannen voor een van de kerstdagen, mag zijn borst natmaken. Kort voor eerste kerstdag zijn 35 procent minder tafels beschikbaar dan 1 jaar geleden, becijferde reserveringssite couverts.nl, waarbij 2500 restaurants zijn aangesloten. Ook Seatme, de reserveringssite van Iens, ziet het aantal reserveringen sterk toenemen.

"Uit eten gaan heeft aan populariteit gewonnen deze kerst", zegt oprichter Paul Wiertz van couverts.nl. "We gaan vaker uit eten, en gemiddeld met meer personen dan in andere maanden." Vooral in de Randstad zitten horecagelegenheden gebeiteld met kerst.

In de liftOok elders mogen restaurateurs niet klagen. Het restaurant van landgoed Lauswolt bij het Friese Beetsterzwaag had 2 weken geleden al geen plek meer tijdens de feestdagen. "Vorig jaar kon je in de week voor kerst nog makkelijk een tafel krijgen en er bleven ook tafels leeg", herinnert directeur Marc van Gulick zich. "In het noorden komt het misschien trager op gang, maar ook hier zit uit eten gaan weer in de lift."

Van Gulick, tevens voorzitter van de Alliance Gastronomique, hoort vergelijkbare geluiden van collega's. Voor het samenwerkingsverband van restaurateurs had hij laatst nog gevraagd wie nog veel lege plekken had voor de feestdagen. Dan kon hij die aanstippen in de nieuwsbrief. "Maar ik heb er geen respons op gekregen. Je ziet duidelijk meer positivisme in de markt."

HerstelMet deze feestdagen sluit de horeca dan ook een periode af van tegen de klippen op het hoofd boven water houden. "Vorige kerst was het herstel nog fragiel, consumenten vonden nog maar heel voorzichtig hun weg naar het restaurant", weet Joris Prinssen van Koninklijke Horeca Nederland. "Nu gaat het al een paar kwartalen beter. Het herstel in de sector is echt zichtbaar. De consument wil weer geld uitgeven."

De horeca gaat ook volgend jaar nog profiteren van de ruimer spenderende consument, voorziet het economisch bureau van ING in een rapport over de detailhandel in 2016. Consumenten gaan liever vaker en luxer uit eten dan dat ze in de supermarkt hun kar volladen met luxere, duurdere producten.