Nieuws Actueel

Nederlander is dikke portemonnee zat

Merlijn Ensing 26 maart 2014

Zestig procent van de Nederlanders ergert zich aan de grote hoeveelheid pasjes in de portemonnee. Dat blijkt uit recent onderzoek in opdracht van PasNL.

De gemiddelde Nederlander heeft maar liefst acht pasjes in zijn portemonnee, terwijl een derde slechts één tot drie passen acceptabel vindt. Nog eens een kwart heeft liever helemaal geen pasjes in de portemonnee. Tegelijkertijd vindt bijna iedereen het vervelend als ze daardoor korting of voordeel mislopen. Consumenten geven daarom de voorkeur aan een app.

Consumenten die er bij de kassa achter komen dat ze hun pasje niet bij zich hebben en daardoor korting of spaarpunten mislopen, vinden dat vervelend. Tegelijkertijd zijn ze niet blij met de grote hoeveelheid plastic passen in hun portemonnee. Naast bankpassen heeft een vrouw gemiddeld bijna zes pasjes en een man vier en een half pasje bij zich. Het gaat dan om kortings-, leden- en voordeelpasjes. Te veel, vindt 65% van de vrouwen en 59% van de mannen.

Helft laat pasjes thuis liggenVier van de tien consumenten heeft ook pasjes die ze thuis bewaren. De helft van deze groep doet dit omdat ruimte in de portemonnee ontbreekt en 18% vergeet weleens zijn pasje mee te nemen. Een kwart kwam de afgelopen maand een of meerdere keren bij de kassa tot de ontdekking dat het kortingspasje nog thuis lag.

70% ziet app als oplossing wel zittenHet einde van de plastic pas in de portemonnee lijkt slechts een kwestie van tijd. Zo’n 70% van de Nederlanders met een smartphone zou graag gebruikmaken van een app die alle pasjes in de portemonnee vervangt. DBF lanceerde eind vorig jaar zo’n app, PasNL, voor iPhone en Android. Consumenten zetten daarmee de pasjes in hun smartphone.