Nieuws Actueel

Nederlander waagt 4e poging naar de top van Mount Everest

Van onze redactie 26 maart 2015

Image 4825566

"En oké, misschien met wat obsessieve trekjes.Maar het blijft mijn jongensdroom. Ik fantaseer nog steeds over die laatste stappen naar de top."

Die top ligt op 8.848 meter. Het puntje van de hoogste berg ter wereld, de Mount Everest. Deze week begint het klimseizoen in de Himalaya weer en zullen honderden bergbeklimmers zich verzamelen aan de voet van de berg. Om te wachten op een paar geschikte dagen om een toppoging te wagen.

Slecht weer Eric Arnold probeert voor de vierde keer Mount Everest te beklimmen. De eerste keer, in 2012, strandde hij 250 meter onder de top. Daar keerde hij om omdat het weer te slecht was. "Het zat hem niet in die 250 meter. Als de omstandigheden normaal waren geweest, dan was het gelukt."

Was hij niet omgekeerd, dan had hij mogelijk behoord tot de 6 doden die dat bewuste weekend op de berg vielen.

Blessure Hij nam zich voor het nog een keer te proberen, maar in 2013 ging het ook mis. Tijdens de voorbereiding raakte hij geblesseerd omdat hij op een ijsbaan een schaats in zijn achillespees kreeg.

Lawine De 3e keer – vorig jaar – ging de berg opeens 'dicht'. Toen, op 18 april, nam een lawine het leven van 16 sherpa's. Die lokale gidsen waren de wanden van de berg aan het voorbereiden voor de expedities. Hun collega's gingen de rest van het seizoen in staking uit onvrede met hun werkomstandigheden.

Goed doel Nu, in 2015, keert Arnold terug naar Nepal. De vergunning van vorig jaar is nog geldig. Zijn sponsors zijn nog steeds zijn sponsors (een plekje in een expeditie kost al snel 20.000 euro). En ook dit jaar probeert hij via zijn website ericarnold.nl geld in te zamelen voor een goed doel: onderzoek naar de oorzaak van spierziekte ALS.

Voorbereiding De klimmer sport zich suf om in topcondititie te zijn. Daarbij brengt hij thuis 12 uur per dag door in een zuurstoftent. Om zijn lichaam al te laten wennen aan de hoogte. Een voorbereiding die ook topsporters gebruiken. "Deze week heb ik voor het eerst op 5.000 meter geslapen. Mijn omgeving ziet me nu wel een beetje als een exoot, maar ik wil goed voorbereid zijn."

De Rotterdammer vliegt volgende week naar Nepal en waagt rond 20 mei een poging de top te bereiken. In zijn expeditie klimmen nog 3 andere Nederlanders mee. Tot nu toe stonden ongeveer 20 Nederlanders op de top van de berg.

In de klimwereld woedt al jaren discussie over de drukte op de berg. Door technische vooruitgang wordt het voor steeds meer mensen mogelijk Everest te beklimmen. Met als gevolg dat er letterlijk (klim)files omhoog zijn. In 2013 bereikten 500 mensen de top, van wie 150 op één dag. "Het circus eromheen maakt het minder leuk. Maar ik hoef niet als eerste of als snelste boven te zijn. Ik wil wel graag de laatste zijn die in de problemen komt, daar train ik voor. Sterven doe je als je 80 bent in een warm bed, niet op mijn leeftijd op een berg."