Nieuws Actueel

Nederlanders de straat op tegen terreur (video)

Van onze redactie 8 januari 2015

De protestdemonstraties zijn bedoeld om afschuw te uiten over de aanslag waarbij twaalf mensen werden vermoord, voor medeleven en solidariteit voor de slachtoffers en hun nabestaanden en voor de vrijheid van meningsuiting.

Honderden In Amsterdam en Rotterdam zijn enkele honderden belangstellenden op de actie afgekomen, in Den Haag spreekt de politie van ruim duizend deelnemers. In Den Haag doen naast burgemeester Jozias van Aartsen en het Haagse college de staatssecretarissen Sander Dekker en Jetta Klijnsma mee, net als cabaretier Paul van Vliet. In Amsterdam loopt een groep van enkele tientallen politiemensen. Ook journalisten zijn opgeroepen vooraan de stoet te lopen.

Oproep Gemeenten hebben hiermee gereageerd op de oproep die de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam woensdagavond deden. Veel burgemeesters voeren het woord en in veel gevallen zullen ook hoofdredacteuren of andere vertegenwoordigers van mediabedrijven spreken. Verder voeren vertegenwoordigers van christelijke en islamitische organisaties en prominenten het woord.

Het ziet er naar uit dat de demonstratie in Maastricht naar aanleiding van de aanslag in Parijs in elk geval deels in het donker verloopt. Er is een stroomstoring waardoor in het centrum van de stad alle lichten uit zijn. Het gaat volgens energieleverancier Enexis om 500 aansluitingen. Enexis zegt z'n uiterste best te doen om de storing zo snel mogelijk te verhelpen.