Nieuws Actueel

Nederlanders en hun verzekeringen

Rik Nizet 11 februari 2015

Je hoeft het zoekwoord “Nederlanders verzekerd” in ’s Werelds grootste zoekmachine maar in te typen of de resultaten vliegen je om de oren: “Uit meerdere (en verschillende) onderzoeken blijkt dat de Nederlander zich niet alleen voor alles verzekerd, maar vaak ook nog eens over verzekerd is”. Waar we in een aantal gevallen verplicht zijn ons te verzekeren zijn er ook een flink aantal optionele polissen die wij jaarlijks afsluiten. Geen wonder dat een aantal grote verzekerings-vergelijkers flink kunnen adverteren via verschillende media. Immers zijn zij degenen die aan ons verdienen in de vorm van een vergoeding.

Tot de dood ons…Nederlanders verzekeren hun kroost al voor de geboorte. Vaak is dit een “extra” binnen de eigen polis. Ook na de dood lijken wij met zijn allen niets aan het toeval over te willen laten: Een flinke tijd geleden (2008) berichtte TNS NIPO dat ongeveer 70% van de Nederlanders beschikt over een uitvaartverzekering. Een van onze contactpersonen bij uitvaartverzekeraar Yarden weet te vertellen dat “het percentage uitvaartverzekerden in de afgelopen 7 jaar is gedaald van 70% naar ongeveer 60%”. Een van de mogelijke gevolgen hiervan is een stijging van het aantal nabestaanden met betalingsproblemen. Dit terwijl de reden van het afsluiten van een uitvaartverzekering juist is om de financiële gevolgen voor de nabestaanden zo klein mogelijk te houden. Naast een uitvaartverzekering zijn we na onze dood ook vaak verzekerd middels een overlijdensrisicoverzekering. Dit komt echter omdat deze verzekering vaak onderdeel is van een hypotheek.

Andere populaire verzekeringenBuiten de onder de loep genomen uitvaart- & overlijdensrisicoverzekering zijn er een aantal andere verzekeringen die erg populair zijn. Het zal niemand verbazen dat de zorgverzekering hoog scoort, wat voor het grootste gedeelte te maken heeft met dat deze verzekering verplicht is. Elk najaar komt er een heuse overstap-golf tot stand. Dit zorgde de laatste dagen van 2014 bij Achmea voor flinke stress. Verder doen de woonhuisverzekeringen als opstal- en inboedelverzekering samen met de autoverzekering het erg goed. Waar de woonhuisverzekering-markt lijkt te worden gevormd door het aantal verhuizingen lijken autoverzekeraars de vruchten te plukken van tweedehands auto’s en overstappers.