Nieuws Actueel

Nederlanders in Griekenland redden zich goed

Martijn Vervest 29 juni 2015

Griekenland4252

Van de mogelijkheid die reisorganisatie Corendon aan reizigers in Griekenland biedt om contant geld op te nemen via een lokale reisagent, heeft tot nu toe niemand gebruik gemaakt. Als de Griekse pinautomaten leeg zijn, kunnen ze via de website of het callcenter van de reisorganisatie 100 of 250 euro opnemen. Maar Nederlandse vakantiegangers in Griekenland lijken zich financieel prima te redden."Veel van onze klanten zitten in all-inclusiveresorts en omdat eten en drinken dan al betaald zijn, hebben ze veel minder cash nodig", zei een woordvoerster maandag. Op dit moment verblijven 6000 Nederlandse vakantiegangers in Griekenland die hun reis bij Corendon hebben geboekt. De meeste zitten in hotels op Kreta, Kos en Rhodos. ,,Voor de komende week staan dertig vluchten gepland. Er zijn geen annuleringen.''SunwebOok bij Sunweb heeft niemand geannuleerd. "Als klanten het al overwegen om af te zeggen, kost een annulering zo kort voor vertrek vaak veel geld. Misschien dat dat ook meespeelt", aldus directeur Joost Romeijn. Zijn reisorganisatie heeft in het hoogseizoen wekelijks 10.000 Nederlanders in Griekenland zitten.

Berichten over Nederlanders die problemen hebben om aan contant geld te komen, hebben hem niet bereikt. "Een halfuur in de rij staan om te kunnen pinnen, is tot nu toe zo'n beetje het ergste wat toeristen is overkomen.'' Dat geldopnames voor Grieken voorlopig zijn beperkt tot een maximum van 60 euro per dag en toeristen veel meer geld mogen opnemen, zal volgens Romeijn niet gauw tot scheve ogen leiden.

"Wie daar nu in de rij staat om te pinnen doet dat niet om het geld vervolgens in het vliegtuig mee naar huis te nemen", aldus de Sunweb-directeur. "Dat geld komt natuurlijk terecht in de lokale economie en daar hebben de Grieken alleen maar baat bij." Van de Nederlandse toeristen is volgens hem 70 tot 80 procent in het bezit van een creditcard.