Nieuws Actueel

'Nederlanders verstoken van lokaal nieuws'

Van onze redactie 12 februari 2015

Dat concludeert het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek op basis van een aantal onderzoeken naar de nieuwsvoorziening in de regio. ,,Nu het probleem overtuigend in beeld is gebracht, wordt het tijd voor oplossingen'', schrijft algemeen directeur René van Zanten in de inleiding van het rapport dat donderdagmiddag werd aangeboden aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk.

In gemeenten met minder dan 50.000 inwoners is weinig lokaal nieuws te vinden in lokale en regionale media. Uit een analyse blijkt dat in die kleinere gemeenten een derde van de nieuwskanalen in een week tijd geen enkel lokaal nieuwsbericht bracht. Ook gaat bijna de helft van de berichtgeving over lokale cultuur, vrijetijdsbesteding en 112-meldingen.

Extern bureau Een extern bureau deed onderzoek naar de beleving van lokale bestuurders over de nieuwsvoorziening. Een deel van hen vindt het ongewenst dat zij zich niet via de media hoeven te verantwoorden voor hun beleid. Een ander deel vindt dat eigenlijk wel prima. Via de communicatieafdelingen van provincie- en gemeentehuizen kunnen de bestuurders hun eigen boodschap vormgeven en communiceren. ,,En omdat er steeds minder journalisten zijn die tijd of ruimte hebben om die boodschap te controleren, corrigeren of nuanceren, is de kans groot dat zo'n bericht één op één in de krant komt.'' Volgens Van Zanten een zeer zorgwekkende ontwikkeling.