Nieuws Actueel

Nederlands appeltje voor de dorst in India

Van onze redactie 4 juni 2015

Image 4974319

India is een groeiende, maar nog altijd relatief bescheiden exportmarkt. Afgelopen jaar werd er ter waarde van 1,8 miljard euro naar het Aziatische land geëxporteerd. Daarmee staat de uitvoer naar India nog altijd in schril contrast met buurland China waaraan voor 7,9 miljard euro aan goederen vanuit Nederland werd verhandeld.

In een verklaring gaf Dijksma aan dat het essentieel is dat het Nederlandse bedrijfsleven vastere voet krijgt op de Indiase markt. Zeker met het oog op de Russische boycot op groenten en fruit uit de Europese Unie. ,,India is één van die alternatieve afzetmarkten waar veel kansen liggen voor Nederland", aldus de staatssecretaris.

Handelsrelaties

India is lang gesloten geweest voor import. Met het aantreden van president Modi staat India steeds meer open om internationaal economische relaties aan te gaan. Het bezoek van Dijksma aan India, samen met minister-president Mark Rutte en minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel, staat voor een groot deel in het teken van verbetering van de handelsrelaties.

Met name landbouw speelt daarbij een grote rol omdat consumenten in India steeds meer bereid zijn te betalen voor kwaliteit en veiligheid van voedsel.