Nieuws Actueel

Nederlands pensioenstelsel verovert derde plaats

Lotte Grimberg 13 oktober 2014

Nederland is dit jaar verder afgegleden op de wereldranglijst van beste pensioensystemen ter wereld tot de derde plek. De tweede plaats is afgestaan aan Australië. Dat blijkt uit de maandag gepubliceerde wereldwijde pensioenindex van adviesbureau Mercer.

PensioenstelselsDe zogeheten Global Pension Index vergelijkt pensioenstelsels in 25 landen. Denemarken, dat in 2012 al de eerste plek van Nederland overnam, blijft op nummer 1 staan. Finland eindigde op de vierde plaats, Zwitserland als nummer 5. Japan, India, Zuid-Korea en China kwamen er het slechtst vanaf.

ToekomstbestendigheidIn absolute getallen scoort het Nederlandse pensioenstelsel beter dan vorig jaar. Op een schaal van 0 tot 100 krijgt het stelsel 79,2 punten, tegenover 78,3 vorig jaar. Volgens de onderzoekers is de "toekomstbestendigheid'' van het Nederlandse stelsel verbeterd vergeleken met voorgaande jaren. De mate waarin onze pensioenen in een leefbaar minimuminkomen voorzien scoort echter lager.

Volgens Mercer zijn de Deense pensioenen beter gefinancierd, hebben ze hogere dekkingsgraden, wordt er ruimer ingelegd en voorzien ze beter in een leefbaar inkomen.

Eén van de besteStaatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) zegt in een reactie: "Als je goed naar die lijst kijkt, dan zie je meteen dat Nederland het juist beter doet. Ons pensioenstelsel scoort beter dan vorig jaar. Toen kregen we 78 punten, nu 79. Maar omdat ze het in Australië blijkbaar iets beter hebben gedaan, gaan die ons nu net voorbij in die top-25. Waar het werkelijk om gaat is dat we één van de beste pensioenstelsels van de wereld hebben en dat we één van de beste pensioenstelsels van de wereld houden. Daar blijven we ons voor inzetten.''