Nieuws Actueel

Nederlands vastgoed in trek bij belegger

Van onze redactie 16 februari 2015

Opvallend waren de transacties van vastgoedbeleggers PATRIZIA, Lone Star en Round Hill Capital, samen goed voor 1,7 miljard euro. Hoewel buitenlandse investeerders op de Nederlandse markt geen nieuw fenomeen zijn, zijn er duidelijke veranderingen merkbaar, zegt de bank.

,,Nederlands vastgoed biedt een aantrekkelijk rendement en investeerders hebben voordeel van de kredietverlening die het afgelopen jaar beter op gang is gekomen. Daarnaast hebben verschillende spelers aangegeven een grote Nederlandse woningportefeuille op te willen bouwen.'' ABN AMRO verwacht dat buitenlandse beleggers daarom prominent aanwezig blijven in de Nederlandse markt.

Klappen

De Nederlandse vastgoedmarkt kreeg in de afgelopen jaren nog flinke klappen. Tussen 2008 en 2013 liep de waarde met gemiddeld 3 procent per jaar terug. In 2013 en 2014 nam de vraag van beleggers echter sterk toe. ,,Nederland heeft nu in Europa, op de voet gevolgd door Finland, het grootste aandeel buitenlandse beleggers.''

De interesse van buitenlandse beleggers in Nederlands vastgoed betekent volgens ABN AMRO echter niet dat zij het landschap van Nederlands vastgoed domineren, ,,aangezien het vastgoed niet elke vijf jaar van eigenaar verwisselt''. Sommige sectoren, zoals de kleine winkelpanden, worden juist gedomineerd door Nederlandse beleggers.

Nederlandse fondsen beleggen ook relatief veel in het buitenland. Uit een enquête onder zeventien Nederlandse pensioenfondsen blijkt dat 9,1 procent van hun totale vermogen in vastgoed is geïnvesteerd. ,,82 procent hiervan is geïnvesteerd in buitenlands vastgoed'', aldus het rapport.