Nieuws Actueel

Nederlandse campus in China

Rik Nizet 26 maart 2015

Nederlandse campus in china handelsmissie groot

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) gaat als eerste Nederlandse universiteit een campus beginnen in China. Volgend jaar opent de RUG in de stad Yantai in de provincie Shandong een eigen zogeheten 'branch campus'.

Woensdag is daarover een overeenkomst ondertekend in het bijzijn van premier Mark Rutte die op handelsbezoek is in China. Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met de Agricultural University uit Peking en het bestuur van Yantai, een plaats op zo'n 700 kilometer ten oosten van de Chinese hoofdstad.

2017Het eerste jaar wordt een voorbereidend jaar. Vanaf 2017 kunnen Chinese en andere internationale studenten in Yantai beginnen aan een Groningse studie. Ze moeten dan wel minstens één studiejaar in Nederland doorbrengen, maar ze krijgen uiteindelijk ook echt een diploma van de RUG.

Er zijn al meer westerse universiteiten met zo'n campus in China. Voor Nederlandse studenten biedt het Groningse initiatief kansen om buitenlandervaring op te doen in Aziatische land. En voor Nederlandse academici liggen er meer kansen op werkgelegenheid weggelegd.

HandelsmissieRuttes handelsmissie werpt zo al op de eerste dag vruchten af. In totaal zijn zeker 35 contracten getekend tussen Nederlandse en Chinese bedrijven.

De premier was verder bijvoorbeeld aanwezig bij het bezegelen van een samenwerking op het gebied van duurzame energie. De Nederlandse partijen ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) en Dahlman Renewable Technologies gaan in de stad Jingjiang meewerken bij het opzetten van groene stroomproductie door middel van biomassavergassing.