Nieuws Actueel

Nederlandse energiebedrijven verstoken meer kolen dan ooit

Van onze redactie 22 januari 2015

Nooit verstookten Nederlandse energiebedrijven meer kolen dan in 2014. In de eerste 3 kwartalen werd in centrales ruim 7 miljoen kilo kolen verbrand. Dat is 15 procent meer dan in dezelfde periode van 2013 en zelfs 36 procent meer dan in 2011. Dat blijkt uit berekeningen op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), uitgevoerd door deze krant.

Meeste luchtvervuiling Greenpeace maakt zich zorgen om deze ontwikkeling. "Nederland is een van de landen met de meeste luchtvervuiling", zegt woordvoerder Willem Wiskerke. Kolen gelden als de minst schone elektriciteitsbron. Per kilowattuur stoten kolencentrales fors meer koolstofdioxide, stikstof en uit dan andere centrales.

Het beleid in Europa is er juist op gericht de uitstoot te verminderen. Om die doelstelling ook in Nederland handen en voeten te geven, werd in 2013 het Energieakkoord gesloten.

In veel andere landen neemt het kolenverbruik juist af, blijkt uit gegevens van Sandbag, een Brits bureau dat onderzoek doet naar milieuvervuiling. Alleen in Nederland en Spanje werden in 2014 méér kolen verstookt dan in 2013. Groot-Brittannië en Duitsland zagen het verbruik sterk dalen.