Nieuws Actueel

Nederlandse export naar Rusland opgedroogd

Lotte Grimberg 5 februari 2015

Ruslands boycot van Europese voedingsproducten heeft er voor gezorgd dat de Nederlandse export van deze waren naar Rusland vrijwel is opgedroogd. Dit maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

ImportverbodIn augustus kondigde de Russische overheid een importverbod af voor alle EU-lidstaten van vlees, zuivel, vis, groenten en fruit. Vervolgens verminderde de export van deze geboycotte goederen naar het land in de periode augustus-november tot 28 miljoen euro. In dezelfde maanden in 2013 werd nog voor 200 miljoen uitgevoerd. De enige producten in deze categorie die nog naar Rusland gaan, zijn goederen die niet in de EU geproduceerd zijn. Die mogen wel via Nederland uitgevoerd worden (wederuitvoer).

KaasexportDe sancties pakken vooral ongunstig uit voor de Nederlandse kaasexport. Onze kaas was de laatste jaren juist steeds meer in trek bij de Russen.

Chemische productenBuiten de exportkrimp van voeding is de uitvoer naar Rusland sinds augustus niet veel teruggelopen, slechts met 10 miljoen euro. Dit komt vooral door de verminderde export van machines, een ontwikkeling die zich al eerder inzette. De uitvoer van chemische producten naar Rusland vertoont de laatste maanden juist een stijging.

De totale waarde van de export naar Rusland kromp in de eerste vier maanden van de boycot met 8 procent tot 2,2 miljard euro. In de eerste zeven maanden van 2014 daalde de export ook al met 9 procent in waarde.