Nieuws Actueel

Nederlandse films in race om Oscar

Van onze redactie 15 januari 2015

Lucia de B. van regisseur Paula van der Oest gaat over een van de grootste justitiële dwalingen uit de Nederlandse geschiedenis. De Haagse verpleegster Lucia de Berk (gespeeld door Ariane Schluter) zat jarenlang onterecht vast op verdenking van moord op patiënten. Als de film, internationaal The Accused gedoopt, een nominatie krijgt dan is dat de tweede keer dat Van der Oest deze eer te beurt valt. In 2003 werd ze genomineerd voor de tragikomedie Zus & zo.

De laatste keer dat Nederland een Oscar voor beste niet-Engelstalige film won, was in 1998 voor Karakter. In 2004 sleepte Nederland voor het laatst een nominatie in deze categorie in de wacht, voor De Tweeling.

A Single Life is van de hand van regisseur Joris Oprins en beleefde in september tijdens het Toronto International Film Festival de wereldpremière. In de film zet Pia een mysterieuze vinyl single op, waardoor ze ineens in staat blijkt door haar eigen leven te reizen.

De laatste Nederlandse korte animatiefilm die een Oscar kreeg was Father & Daughter van Michael Dudok de Wit, die de filmprijs in 2001 won.