Nieuws Actueel

Neelie Kroes bij Innovatielezing UT: 'Twente is te bescheiden' (video)

Van onze redactie 3 juni 2015

Neelie Kroes Rikkert Harink

Die kritiek kwam dinsdagmiddag van Neelie Kroes en de Amerikaanse investeerder Ray Quintana. Door gebrek aan geld komen kansrijke jonge bedrijven in Twente soms niet van de grond.

SchuldDe regio moet de schuld daarvan ook bij zichzelf zoeken, zeiden Neelie Kroes en Ray Quintana onafhankelijk van elkaar. Kroes, voorzitter van Startup Delta, zei het nog vriendelijk: “Jullie zijn veel te bescheiden.” De Amerikaan Quintana, directeur in investeringsfonds Cottonwood, was directer. “Jullie hier in Twente moeten uit je comfortzone stappen en durven te vertellen dat je goed bent. Jullie communiceren niet en als het gebeurt zijn jullie te timide. Bij ons het motto ‘Think big, or go home.”

BanenmotorNeelie Kroes (73) was door de Universiteit Twente als spreker gevraagd voor de jaarlijkse Innovatielezing. De voormalige bewindsvrouw en oud- Eurocommissaris is sinds januari voorzitter van Startup Delta Nederland. Ze moet in de die (pro deo) functie binnen twee jaar de voorwaarden voor startende technologiebedrijven verbeteren. Volgens Kroes ontbreekt bij velen het besef dat startups de banenmotor van de toekomst zijn.

StartupsZe probeert fiscale voordelen voor starters te bewerkstelligen en verzekeraars en pensioenfondsen te bewegen ook in startups te investeren. Nederland moet in de Europese top 3 waar het gaat om durfkapitaal dat beschikbaar is voor startups, betoogde Kroes. Waar Nederland nu staat is niet helemaal duidelijk, maar niet in de top.

TonOm studenten die een bedrijf beginnen te helpen bij hun zoektocht naar kapitaal, hebben de UT en Saxion Hogeschool samen een nieuw investeringsfonds: Dutch Student Investment Fund. Het fonds, beide partijen stortten samen een ton in de kas, moet aangroeien tot een miljoen euro. Uniek voor Europa daarbij is dat het fonds door studenten zelf wordt gerund. Enkele Amerikaanse universiteiten kennen ook fondsen die zo zijn opgezet en die presteren daar opmerkelijk goed.

Foto: Rikkert Harink