Nieuws Actueel

Neelie Kroes: Maak van NL kraamkamer van startups

Rik Nizet 8 december 2014

Voormalig eurocommissaris Neelie Kroes gaat aan de slag om van Nederland de Europese verzamelplaats voor vernieuwende startende ondernemers uit het buitenland te maken.

2 miljoen voor tech startupBetalen met je handtekeningCrowdfunding geslaagd, wat nu?Dit zijn de innovatietoppers van NLKroes wordt de komende anderhalf jaar de speciale ambassadeur voor deze start-ups. Dat gaat minister Henk Kamp (Economische Zaken) maandag bekendmaken, aldus de zegsman.

Special envoyVanuit Amsterdam moet de nieuwe 'special envoy' een nieuwe generatie ondernemers de kans geven hier hun talenten te ontwikkelen, te innoveren en banen te creëren. Kamp zei eerder al dat hij Amsterdam zag als uithangbord zag om Nederland voor start-ups op de wereldkaart te krijgen.'Maak overnemen startups aantrekkelijker'D66 Tweede Kamerlid Kees Verhoeven pleit er voor dat het opkopen van startups fiscaal aantrekkelijker wordt gemaakt. Met een belastingmaatregel, de innovatiebox, wordt nu winst die toegeschreven kan worden aan een innovatie lager belast. Verhoeven wil dat dit belastingvoordeel voortaan alleen gebruikt wordt om Nederlandse startups over te nemen. "Veel ondernemers zijn erg goed in het bedenken en ontwikkelen van een idee. Vervolgens moet het bedrijf verkocht kunnen worden om het product naar een grotere markt te brengen. Daarna kunnen deze innovators weer nieuwe ideeën ontwikkelen en een nieuwe startup beginnen. Dat gebeurt in Nederland nu nog relatief weinig. Daardoor komen veel innovatieve ideeën niet tot ontwikkeling", legt Verhoeven uit. Woensdag wordt in de Tweede Kamer gesproken over bedrijfslevenbeleid en innovatie. Meer hier.