Nieuws Actueel

Neem een kasteel als hoofdkantoor

Lotte Grimberg 18 augustus 2015

Schuldeisers van de failliete vastgoedontwikkelaar Phanos verkopen het voormalig hoofdkantoor van de ontwikkelaar. Het pand is niet een saai kantoortje. Nee, bij aankoop krijg je kasteel Heemstede in Houten. Het prijskaartje: 30 miljoen euro.

Voor het flinke bedrag krijg je niet alleen het kasteel, maar ook de bijbehorende landgoedgebouwen. Mochten jouw businesspartners langer willen blijven, kunnen zij in één van de gebouwen in alle luxe overnachten. Ideaal!

HoogtepuntPhanos was shirtsponsor van voetbalclub FC Utrecht en de ontwikkelaar van het Drentse vakantiepark Hof van Saksen. Op het hoogtepunt van het bedrijf bestond Phanos maar liefst uit 57 vennootschappen. Het vastgoedbedrijf wist in totaal 365 miljoen euro te lenen van ABN Amro, Rabobank, Propertize en het Nationaal Restauratiefonds.

De val van Phanos was een van de grootste faillissementen van Nederland. Het bedrijf ging ten onder met een schuldenberg van maar liefst 400 miljoen euro. Van de 57 vennootschappen zijn inmiddels 50 ook failliet verklaard. De curator kondigt aan dat de overige zeven vennootschappen ook niet lang meer te leven hebben.

SchuldenbergOm de enorme schuldenberg af te lossen, moet nu dus ook het kasteel verkocht worden. Voorgaande maanden heeft de curator al geprobeerd om het kasteel Heemstede te verkopen, maar door geruzie met de gemeente is dat nog niet gelukt. Volgens de gemeente moest het kasteel een culturele bestemming krijgen.

Uiteindelijk hebben de makelaar Colliers en de curator het toch voor elkaar gekregen om het complete landgoed in één keer op de markt te zetten. Er is de hoop dat het pand 30 miljoen gaat opbrengen, maar die kans is volgens de makelaar klein.

Het gevestigde restaurant in het kasteel is open en blijft zitten.