Nieuws Actueel

'Negatief begin voor AEX'

Van onze redactie 5 juni 2015

Image 4976374

,,De AEX-index lijkt zo'n 2 punten lager te gaan beginnen. Er is nog altijd geen oplossing voor de Griekse schuldencrisis en dat blijft zorgen voor onrust op de markten. Daarnaast wacht men op het banencijfer uit de VS. Een sterke banengroei zou de Fed kunnen bewegen om de Amerikaanse rente eerder dan voorzien te verhogen", aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

Griekenland heeft donderdag een verzoek ingediend bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om de vier betalingen die deze maand op de rol staan te mogen bundelen. Het noodlijdende land moest vrijdag eigenlijk 300 miljoen euro overmaken. Het totaalbedrag van circa 1,6 miljard euro moet nu op 30 juni worden betaald aan het IMF. Het is de eerste keer dat een land om bundeling vraagt sinds de jaren '80.

Euronext

Beursexploitant Euronext maakte donderdag na de slotbel de driemaandelijkse herindeling van de beursindices bekend. Optiekketen GrandVision promoveert per 22 juni naar de MidKap. Detacheerder Brunel, dat plaatsmaakt voor GrandVision, degradeert naar de Smallcapindex (AScX) waarin ook een plek wordt ingeruimd voor drankconcern Lucas Bols. Batenburg Techniek verdwijnt uit de AScX. Aan de samenstelling van de AEX verandert niets.

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beursgraadmeters vrijdag overwegend verliezen zien, in navolging van de lagere slotstanden in de Verenigde Staten en Europa. In Tokio noteerde de Nikkei vlak voor het einde van de handel 0,1 procent in de min.

Euro

De aandelenbeurzen in New York en Europa gingen donderdag omlaag. Zowel het aanhoudende gesteggel rond Griekenland als een forse daling van een aantal grondstofprijzen speelde de handel parten. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 0,9 procent lager op 17.905,58 punten. De S&P 500 daalde 0,9 procent tot 2095,84 punten en de Nasdaq moest 0,8 procent terug tot 5059,13 punten.

De AEX-index van de Amsterdamse beurs eindigde 0,5 procent in de min op 485,29 punten. De MidKap ging gebukt onder grote verliezen voor de dienstverleners aan de olie- en gasindustrie Fugro (4,9 procent) en SBM (3,6 procent) en sloot met een verlies van 1,2 procent op 741,84 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs leverden tussen 0,7 en 1,3 procent in.

De euro was vrijdag voorbeurs 1,1220 dollar waard, tegen 1,1262 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,1 procent duurder op 58,03 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,2 procent tot 62,13 dollar per vat.