Nieuws Actueel

'Negatief begin voor Damrak’

Van onze redactie 24 september 2015

Image 5270344

,,De beurzen lijken wat lager te gaan beginnen, maar het is een dubbeltje op zijn kant. Het blijft onstuimig op de markten en de afzwakkende Chinese groei blijft een bron van zorg. De problemen rond Volkswagen lijken inmiddels wel in de koersen verwerkt", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Volgens de marktkenner zal ook worden gelet op een toespraak van de Amerikaanse centralebankpresident Janet Yellen, die later op de dag wordt gehouden.

Bij de bedrijven staat Altice in de schijnwerpers. Topman Dexter Goei liet in een interview met persbureau Bloomberg weten dat met de aankoop van het Amerikaanse Cablevision de overnamehonger van kabel- en telecomconcern Altice voorlopig is gestild. Altice wil zich eerst concentreren op het verhapstukken van de laatste twee miljardendeals en het terugdringen van de kosten.

Azië

In het Verre Oosten lieten de belangrijkste beurzen donderdag een gemengd beeld zien, na de weinig inspirerende handelssessie op Wall Street. In Tokio begon de beurs met een stevige min aan de verkorte handelsweek. De Nikkei, die de afgelopen dagen gesloten was vanwege nationale feestdagen, noteerde kort voor sluiting van de markt 2,1 procent lager. De Japanse automakers kampten in navolging van de koersverliezen in de Europese autosector ook met het dieselschandaal rond Volkswagen.

De Amerikaanse aandelenmarkten verloren woensdag verder terrein door twijfels over de kracht van de wereldeconomie. De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 16.279,89 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,2 procent tot 1938,76 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq ging 0,1 procent omlaag en sloot op 4752,75 punten.

Europa

In Europa sloten de beurzen eerder op de dag overwegend hoger. De AEX-index in Amsterdam bleef achter met een verlies van 0,2 procent tot 419,12 punten, maar de MidKap steeg 0,8 procent tot 636,28 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tussen 0,1 en 1,6 procent omhoog.

De euro stond donderdag voor aanvang van de aandelenhandel op 1,1193 dollar, tegen 1,1160 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,7 procent duurder op 44,79 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,5 procent tot 47,97 dollar per vat.