Nieuws Actueel

Nekslag voor wonderboy Eurlings

Camiel Eurlings hult zich in stilzwijgen, ergens in het buitenland. Zijn advocaat Geert-Jan Knoops houdt zijn lippen stijf op elkaar. Maar bronnen bevestigen dat bij de politie in Noord-Holland tegen Eurlings aangifte wegens mishandeling is gedaan, bericht het AD.

Sander van Mersbergen en Carla van der Wal 24 februari 2016

Camieleurlingsmishandelingvoetstukklm

Lees ook:

De ondergang van feestprins Eurlings

Een 33-jarige vrouw is het slachtoffer in de zaak, waarover inmiddels volop wordt gespeculeerd. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) laat weten door Eurlings op de hoogte te zijn gesteld over 'de aantijgingen in de pers'. Het IOC wil nog niet ingaan op de zaak of eventuele consequenties.

De Limburger die alles mee had - kroonprins van het CDA, minister van Verkeer en Waterstaat, gedroomd toekomstig premier, topman van Air France-KLM, lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) - is nu kop van Jut. Mediastrateeg Kay van de Linde: ,,Hij was de wonderboy uit het zuiden, maar van dat voetstuk is hij nu definitief afgevallen. Treurig."

Speculeren?Volgens Quote is het vermeende slachtoffer nog steeds niet helemaal hersteld van wat Eurlings haar zou hebben aangedaan. De politie wil daar niets over zeggen, behalve dat 'een 33-jarige vrouw aangifte deed tegen een 42-jarige man, wegens een mishandeling uit juli'. Zij wachtte tot december, voor ze naar de politie stapte.

Wat volgens Noud Bex van Bex Communicatie niet helpt, is dat Eurlings nul informatie geeft. ,,Hij is een publiek figuur en genereert dus aandacht. Dan wordt meer transparantie verwacht. Als je niet of pas in tweede instantie reageert, geef je de regie uit handen." Een korte verklaring kan volgens Bex al veel verschil maken. ,,Nu gaat iedereen speculeren."

De mediastilte roept herinneringen op aan een eerder dieptepunt uit de carrière van het voormalige wonderkind: zijn vertrek als bestuursvoorzitter van luchtvaartbedrijf KLM.

Nadat de Raad van Commissarissen hem in oktober 2014 op de keien zette, verdween hij 2 maanden van de aardbodem. Ondergedoken, onvindbaar, onbereikbaar. In het buitenland om 'zijn wonden te likken'. Terwijl er vanuit de buik van KLM veel onvrede werd geuit, moest de buitenwereld gissen naar zijn kant van het verhaal.

DuikgedragHet past bij het imago dat hij in de loop der jaren verwierf: bij tegenslag vertoont hij 'duikgedrag'. Als er iets leuks te vertellen valt, is hij er altijd, maar slecht nieuws negeert hij. Bij KLM was hij op cruciale momenten - MH17, geldverslindende pilotenstakingen in Frankrijk - in geen velden of wegen te bekennen. Het personeel nam hem dat bepaald niet in dank af en verweet hem gebrek aan leiderschap.

Toen Eurlings na de periode-KLM weer op het toneel verscheen, deed hij dat op zijn Eurlings: vol enthousiasme, optimistisch, zongebruind ook. In het AD: ,,Joh, het gaat hartstikke goed met mij. Zit heerlijk in mijn vel!" Begin 2015 begon hij in deeltijd bij American Express, in een soort commissarisfunctie. Daarnaast stortte hij zich vol vuur op zijn rol als IOC-lid, een positie waar hij erg veel tijd in steekt.

American ExpressNiet alleen het IOC werd gisteren overvallen door het nieuws. Een woordvoerder van American Express Global Business Travel, waar Eurlings in de raad van bestuur zit, zegt dat het bedrijf de ontwikkelingen op de voet volgt. ,,We volgen het nu via de media, zodra meer duidelijk wordt, komen we naar buiten met een verklaring.''

Van de Linde vreest dat de kaarten geschud zijn. ,,Er is een nieuwe ethische norm, waarbij elke bekende Nederlander van onbesproken gedrag moet zijn. Je bent kwetsbaar, leeft in een glazen huis. Alleen voor het koninklijk huis geldt nog een code, die zorgt voor terughoudendheid bij de media. Nu komt zijn baan in gevaar, zijn lidmaatschap bij het IOC.''