Nieuws Actueel

'Nerd' reist het verst

Bram de Vrind 1 juli 2014

Hogeropgeleiden in Nederland zijn op dit moment bereid om langer te moeten reizen voor een baan. Momenteel reist 42 procent langer dan een half uur, vorig jaar was dit 38 procent, in 2011 was dit 32 procent. Oorzaak is dat er (gedwongen door het economisch klimaat) banen worden geaccepteerd die verder van de woonplek afliggen. Een op de tien hoger opgeleiden reist momenteel zelfs langer dan een uur. De reisbereidheid van de hogeropgeleiden is stabiel: 35 procent is bereid langer te reizen dan ze nu doen, vorig jaar was dit 34 procent. Twee jaar geleden was dit nog 39 procent. Dit blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey (BAS) van Yacht.

Uit het onderzoek van Yacht blijkt duidelijk dat vooral mannen een grotere reisbereidheid hebben dan vrouwen. Bij de mannen is 56 procent bereid langer dan 30 minuten naar het werk te reizen. Bij de vrouwen is dat 43 procent. Het verschil tussen WO opgeleiden en HBO opgeleiden in bereidheid om te reizen is 10 procent; 58 procent versus 48 procent.

Stugge ZeeuwDick Koopman, directeur bij Yacht: "Opvallend is dat ICT’ers het meest reisbereid zijn. Van hen is 61 procent bereid langer dan een half uur te reizen. Hogeropgeleiden werkzaam binnen communicatie/media en de detailhandel zijn het minst bereid te reizen (39 procent langer dan 30 minuten). Wat verder opvalt is dat men in Zeeland, net als vorig jaar niet tot bewegen is te krijgen. Niet alleen hebben zij doorgaans een lage reistijd. 72 procent is binnen 30 minuten op het werk, landelijk is dit 60 procent. Maar zij zijn ook niet bereid veel te reizen. Is in Nederland 50 procent bereid langer dan 30 minuten te reizen, in Zeeland is dat niet meer dan 43 procent. De nuchtere Zeeuw ontpopt zich tot een wat eigenwijze stugge Zeeuw. In mijn ogen moeten ze daar echt in beweging komen om de carrièrekansen te grijpen."

FlevolandMensen in Flevoland zijn het meest reisbereid. Hier is 58 procent bereid langer dan een half uur te reizen.