Nieuws Actueel

'Nerd' slijt hobby voor 29 miljoen aan Britten

Van 'nerd' in loondienst tot multimiljonair. Hengeloër Mark Loman en zijn tweelingroer Erik verkochten gisteren hun softwarebedrijf Surfright voor 29 miljoen euro aan het Britse beveiligingsbedrijf Sophos. 'Niet gek voor een hobbyprojectje.'

Lucien Baard 15 december 2015

Marklomanhitmanprosurfright1065

De champagne knalt, het is feest in het kantoor van Surfright, bekend van het antivirus- en spywareprogramma HitmanPro. Oprichter Mark Loman (40) is het trotse middelpunt van het achtkoppige team, schrijft het AD.

,,Het is geweldig, maar ik kan niet echt zeggen dat er een droom is uitgekomen,'' zegt Loman met een brede grijns. ,,Ik ben nooit met het grote geld bezig geweest. Ik wilde gewoon mensen helpen om hun computer veilig te houden. Maar ik heb wel eens voor de gekkigheid gezegd: ik wil een miljoen gaan verdienen. Nou, dat is dan gelukt. Maar eigenlijk ben ik per ongeluk groot geworden. Niet gek voor wat aanvankelijk een hobbyprojectje was.''

Hij heeft een glas champagne in de hand, maar is te druk om een slok te kunnen nemen. Zijn mobiel blijft maar gaan. Het is dan ook een prachtig succesverhaal. HitmanPro heeft 20 miljoen gebruikers, van wie een aanzienlijk aantal in de Verenigde Staten. Diverse bedrijven loerden op een overname van het Hengelose bedrijf. Het werd het Britse Sophos. Loman had er 'meteen een klik' mee. ,,Omdat ze onze techniek heel goed begrijpen en het zijn leuke mensen.''

De 29 miljoen euro is voor een softwarebedrijf geen record. Maar het is hoe dan ook een uitzonderlijke overname. ,,Er is maar zelden zo'n groot bedrag betaald voor zo'n kleinschalig bedrijfje,'' realiseert Loman zich. ,,Per teamlid is het een prachtig bedrag."

Hoe de miljoenen precies worden verdeeld, daarover is afgesproken 'geen mededelingen te doen'.

De nieuwe eigenaar zal de ontwikkeling van HitmanPro en het nieuwste product HitmanPro Alert doorzetten en integreren in de eigen beveiligingssoftware. Sophos heeft toegezegd dat alle medewerkers hun baan behouden.

Mark Loman ontwikkelde HitmanPro in 2004. Als hobbyist maakte hij de eerste echt effectieve software tegen spyware, programma's die zich ongevraagd op je computer installeren en persoonlijke gegevens doorspelen aan bedrijven.

Loman werkte toen nog als ict'er bij Structon Systems. Thuis hielp hij vrienden en familie die kampten met geïnfecteerde computers. ,,Op een gegeven moment zat ik altijd wel ergens te prutsen aan een computer en dat werd ik een beetje zat.''

Zo ontwikkelde hij zijn HitmanPro, dat hij op internet gratis weggaf; hij vroeg alleen een vrijwillige donatie. Dat hij goud in handen had leek hij amper te bevatten, al waren computerbladen vanaf dag één lyrisch over 'het kanon op de spion'.

In 2007 begon Loman toch voor zichzelf - samen met zijn tweelingbroer en een toenmalige collega. Het programma is inmiddels niet meer gratis, maar met 19,95 euro per jaar veel goedkoper dan veel concurrenten. Maar belangrijker: volgens kenners ook veel effectiever tegen spy- en malware. En het scant bovendien sneller dan welke concurrent dan ook.