Nieuws Actueel

NIBC verdubbelt winst

Lotte Grimberg 26 augustus 2015

NIBC heeft zijn nettowinst afgelopen halfjaar ruimschoots verdubbeld ten opzichte van een jaar eerder. Dat maakte de Haagse bank woensdag bekend.

NIBC boekte in de eerste zes maanden van 2015 een nettowinst van 33 miljoen euro, tegen 15 miljoen euro een jaar eerder. Vorig jaar werd de winst onder meer gedrukt door de heffing die aan banken werd opgelegd vanwege de nationalisatie van SNS. Zonder die eenmalige post mee te rekenen groeide de winst met 18 procent.

HypotheekverstrekkingDe bank boekte afgelopen halfjaar onder meer groei op de consumentenmarkt. Daarbij namen zowel de spaartegoeden als de hypotheekverstrekking toe. De kredietverlening aan bedrijven stabiliseerde, mede door een aantal grote aflossingen, ongeveer op het niveau van 2014.

Het financiële bedrijf was lange tijd vooral actief als zakenbank voor het bedrijfsleven. In 2008 betrad de bank met NIBC Direct de consumentenmarkt, in Nederland, België en Duitsland. Sinds 2013 biedt de bank ook hypotheken aan. De spaartegoeden bij NIBC groeiden vorig halfjaar aan tot 9,6 miljard euro, de hypotheekportefeuille nam toe tot 8,2 miljard euro.

KapitaalpositieNIBC versterkte vorig halfjaar zijn kapitaalpositie. De kosten van het bedrijf namen wel met 5 miljoen euro toe, tot 77 miljoen euro. Daarmee komen de kosten nu overeen met 53 procent van de opbrengsten van de bank, tegen 46 procent een jaar eerder. De hogere kosten hangen volgens NIBC onder meer samen met investeringen in de zakenbank in Duitsland en het terughalen van het contactcentrum voor particuliere klanten.