Nieuws Actueel

Niemand hoeft eclips te missen

Caroline Spilt 19 maart 2015

Stormloop eclipsbrillen zonsverduistering vrijdag middelgroot

Druilerige dag? Geen bril? Er is geen enkele reden waarom je de zonsverduistering zou moeten missen. Het maakt zelfs niet uit waar je bent. Zo lang je maar internetverbinding hebt. Verschillende media zorgen voor live streams. Onder andere BBC heeft een live webcam.

Lees ook:We gaan misschien niets zienStormloop eclipsbrillenOndernemer Hugo de Wijs uit het Utrechtse Vianen zegt in het AD totaal overdonderd te zijn door de aandacht voor eclipsbrillen. De Wijs, die normaliter 3D-brillen voor fotografie afzet, kocht aanvankelijk een paar duizend eclipsbrillen in. Maar het liep zo storm dat hij er inmiddels 25.000 exemplaren heeft verkocht. "Elke 30 seconden kwam er een bestelling binnen."

VrijdagMet een eclipsbril kan veilig naar de zonsverduistering worden gekeken, omdat het bijna al het zonlicht filtert. Het fenomeen doet zich vrijdag voor, maar of het in ons land goed te zien is, is twijfelachtig. De weersverwachtingen zijn niet gunstig. Er wordt bewolking voorspeld.Vrees voor blackoutElektriciteitsbedrijven in heel Europa kijken met angst en beven naar 20 maart: op die vrijdag zal Europa grotendeels in het duister zitten. Die dag is er een zonsverduistering en omdat het dan donker wordt, zal de vraag naar elektriciteit toenemen. TenneT, het Nederlandse bedrijf dat verantwoordelijk is voor de hoogspanningsleidingen in ons land en een groot deel van Duitsland, treft nu al maatregelen voor het elektriciteitstekort als gevolg van de zonsverduistering. Het zal maximaal 19.000 megawatt aan extra capaciteit via oude kolen- of gascentrales in Duitsland regelen, en nog eens 500 megawatt in Nederland.