Nieuws Actueel

'Niet blèren over privacy zonder oplossing'

Van onze redactie 15 april 2015

Image 4859040

De telefoon is bedoeld voor zakenmensen die veilig willen bellen zonder te worden afgeluisterd door concurrenten of overheden. "100 procent garantie bestaat natuurlijk nooit, maar je kunt er wel alles aan doen", aldus Baloo.

Levensduur chatbericht Een van de features op het toestel is 'burn after read'. Een gebruiker kan een chatbericht een levensduur geven. De ander heeft dan bijvoorbeeld 2 minuten de tijd om het te lezen. Daarna is de tekst voorgoed weg. Wie de telefoon ooit kwijtraakt, kan van afstand het complete geheugen leeggooien, de 'remote wipe'.

Gesprekken gaan via een dataverbinding, dus een simkaart is niet per se nodig. Als iemand bijvoorbeeld in Rusland of China belt met de Blackphone, kunnen de autoriteiten zien dat de telefoon verbinding maakt met een zendmast. "Dat kan bij elk platform, daar ontkom je niet aan. Maar je kunt wel dingen doen, zodat ze niet zien wat je zegt, tegen wie en hoe."

Versleuteld Gesprekken met de telefoon zijn versleuteld. De sleutel geldt 1 keer en wordt na ophangen gewist. "Je geheimen zijn voorgoed veilig. Ook veiligheidsdiensten zullen over 10 of 20 jaar niets weten", aldus Baloo.

Hacker Justin Case wist een paar maanden geleden een Blackphone te kraken. Hij had daar maar een paar minuten voor nodig. Volgens Baloo een storm in een glas water. "Op een oud toestel vond hij een bug die al gefixt was."