Nieuws Actueel

Niet blij met hete zomer

Rik Nizet 5 februari 2015

De hoge temperaturen in 2014 hebben Nuon flink geraakt. De omzet holde vorig jaar met 16 procent achteruit tot 3,1 miljard euro, en door een afwaardering op energiecentrales van 380 miljoen euro bleef het energiebedrijf zitten met een jaarverlies van 191 miljoen euro.

De afzet van gas lag 22 procent lager dan een jaar eerder. De elektriciteitsproductie daalde met 19 procent en de marge op stroom was onverminderd laag. Het is de laatste keer dat Nuon de jaarcijfers apart presenteert. Per 1 juli is het bedrijf voor de volle 100 procent eigendom van Vattenfall. Dat Zweedse bedrijf nam in 2009 voor 5 miljard euro een belang van 49 procent en heeft dat sindsdien gestaag uitgebreid.

Ook elders in Europa had Vattenfall het afgelopen jaar zwaar. Het Zweedse energieconcern heeft al langer last van een dalende vraag en een overdaad aan productiecapaciteit. Door het warme weer daalden de prijzen alleen maar verder, waardoor het bedrijf opnieuw verlies leed.

Bewogen en uitdagendDe in oktober aangetreden topman Magnus Hall sprak donderdag van "een bewogen en uitdagend jaar''. Daarin daalde de omzet met 3,6 procent tot 166 miljard kroon (17,7 miljard euro). Onder de streep resteerde ondanks forse kostenbesparingen een verlies van omgerekend 882 miljoen euro. Dat is wel ruim een derde minder dan een jaar eerder.

Vattenfall heeft de jaarlijkse kosten sinds 2010 met bijna 1,5 miljard euro verlaagd, maar schrijft nog altijd rode cijfers. Dat komt door afschrijvingen in met name Nederland, die het nettoresultaat vorig jaar met omgerekend bijna 2,2 miljard euro drukten. Vattenfall moest sinds de overname van Nuon al vaker grote afboekingen doen wegens de sterk verslechterde vooruitzichten voor de Nederlandse energiesector.

Om de aanhoudende malaise beter het hoofd te kunnen bieden, gooit Vattenfall opnieuw de organisatiestructuur op de schop. De huidige indeling in geografische regio's wordt losgelaten en vervangen door een nieuwe indeling in zes sectoren: warmte, windenergie, waterkracht- en kerncentrales, verkoop, handel en distributie. De Duitse kolenmijnen van Vattenfall staan nog altijd te koop en zijn ondergebracht in een aparte divisie.