Nieuws Actueel

Niet eerste keer geweld in televisiestudio

Van onze redactie 30 januari 2015

Een bekend incident op de nationale televisie deed zich in 1984 voor in het praatprogramma Karel. Presentator Karel van de Graaf sprak met tegenstanders van het toenmalig militaire bewind van Desi Bouterse, toen een voorstander van Bouterse uit het publiek opstond en een tegenstander aanviel. Nadat de AVRO de uitzending afbrak werden er schoten gelost. Er viel een gewonde, maar Van de Graaf zelf bleef ongedeerd.

Dat gold niet voor televisiemakers Frits Barend en Henk van Dorp, die in 2000 klappen kregen van de Hell's Angels. Een groep mannen van de motorclub wist de tv-studio binnen te komen tijdens de repetitie. Ze eisten excuses van Barend en van Dorp, die het motorclub crimineel zou hebben genoemd.

In 1991 werd oud-hoofdredacteur van de NOS Hans Laroes voor de NOS-studio in Den Haag neergestoken door een paranoïde man met een afkeer tegen politici en journalisten. Laroes, toen nog parlementair verslaggever, raakte daarbij zwaargewond.

In 2007 wisten twee presentatrices van BNN zonder geweld in te breken in het achtuurjournaal tijdens het weerbericht . Dat deden ze om aandacht te vragen voor het klimaatprobleem. Hans Laroes, die toen nog hoofdredacteur was, was daar niet over te spreken. ,,Hoe sympathiek een actie ook is, je blijft van het achtuurjournaal af'', zei hij toen.