Nieuws Actueel

Niet elke planner dient jouw belang

Eric van den Outenaar 27 november 2015

Financieelplannerbeschermdberoep1065

Heb ik bij mijn pensioen genoeg geld om rond te komen en nog leuke dingen te doen ook? Kan ik eerder stoppen met werken? Is er dan ruimte voor een schenking? Of is het verstandig extra af te lossen op mijn hypotheek?, vraagt de Volkskrant zich af.

Het zijn vragen waarmee (vermogende) particulieren en zelfstandig ondernemers steeds vaker aankloppen bij een financieel planner. Deze specialisten bekijken het huishoudboekje van de cliënt, brengen de wensen in kaart en stellen een actieplan op.

StammenstrijdAlleen, hoe herken je een goede planner? Een vraag die simpel lijkt, maar niet eenvoudig is te beantwoorden. Want onder de planners woedt een stammenstrijd.

BeunhazenZo is er een groeiend aantal vakbroeders dat pretendeert financieel planner te zijn, maar niet als zodanig staat ingeschreven bij de officiële beroepsvereniging, zegt Andrea Middel, secretaris bij Stichting Certificering FFP. "Dit zijn echt niet allemaal beunhazen hoor", benadruk ze direct, "maar er is wel enigszins wildgroei aan het ontstaan. Iedereen mag zich planner noemen." Hoewel de verantwoordelijkheid groot is, is het geen beschermd beroep zoals notaris of advocaat. "Dat vinden wij jammer."

GedragscodeEr staan zo'n vierduizend planners officieel geregistreerd, maar volgens een schatting van de FFP bedraagt het totale aantal mogelijk meer dan het dubbele. De FFP is de instantie waar de planners al twintig jaar hun beroepsexamen doen en een gedragscode ondertekenen.

Deze planners binden zich aan de tuchtrechtregeling van de beroepsgroep en ze onderwerpen zich aan een tweejaarlijks test of ze nog wel op de hoogte zijn van alle wetten. Anders dan een hypotheekadviseur of pensioendeskundige is een planner een financieel manusje-van-alles.

KeurmerkDe 'officiële' planner heeft er concurrentie bij gekregen van de Erkend Financieel Adviseur (EFA). Dit nieuwe keurmerk is onder meer in trek bij hypotheekadviseurs die zich willen laten omscholen. Ze doen hetzelfde werk als de financieel planners van de FFP, maar noemen zichzelf dus anders.

Ook binnen de FFP-burelen zijn er suborganisaties. Zo heb je de Vereniging van Onafhankelijk Financieel Planners (VOFP), die uit veertig leden bestaat. Dat zijn planners die het FFP-examen hebben afgelegd en naar de consument expliciet duidelijk maken dat ze niet voor een bank, verzekeraar of tussenpersoon werken.

RelevantRelevant? Ja, zeggen ze, want financieel planners worden geacht consumenten bewust te maken van alle keuzes die er zijn. Ze zijn niet op aarde om iemand een product aan te smeren. Hun opdracht is het totale plaatje te overzien.

Bij een goede planner komt de klant binnen met de vraag of het verstandig is de hypotheek over te sluiten om na het gesprek op huis aan te gaan met een totaal andere to-do-lijst. Na de doorlichtingoperatie blijkt misschien dat aflossen en een overlijdensrisico-verzekering betere opties zijn bij de achterliggende wensen van de cliënt. 'Een goede planner vraagt door, durft het geweten van de klant te zijn', zegt Gaston Hendriks van de VOFP.

Dat staat ook allemaal in de folders van de FFP. Alle geregistreerde planners tekenen ervoor. Het ideaal botst soms met de praktijk. Een groot deel van de planners is wel verbonden aan een bank of verzekeraar dan wel ook nog werkzaam als hypotheek- of vermogensadviseur. Ze beloven onafhankelijkheid, maar of ze dat kunnen waarmaken?

De VOFP is kritisch. Hendriks: "Als je naar een slager gaat, weet je dat die je geen brood zal verkopen." Terwijl een planner in dienst van een vermogensbeheerder een klant niet snel zal adviseren om het spaargeld maar op een rekening te laten staan, is zijn redenering. De klant zou wel altijd het uitgangspunt moeten zijn.

UurtariefAan een planner hangt in elk geval een 'goede' prijs. Het gemiddelde uurtarief is zo'n 150 euro, zegt de FFP. Voor een advies moeten particulieren op 1.500 euro rekenen. Voor de ondernemers is dat ongeveer 2.500 euro. Bij de banken en productbemiddelaars ligt het prijskaartje soms flink lager.

Het staat afnemers altijd vrij te shoppen met het opgestelde actieplan, wil de FFP nog maar even benadrukken. Wie dus bij Rabobank een plan maakt, kan de verzekering bijvoorbeeld bij Aegon kopen, of andersom.

Om van een planner in de zuivere zin des woord verzekerd te zijn, moeten consumenten volgens het Nibud in elk geval op het keurmerk van de FFP afgaan. Op de site van de organisatie kunnen consumenten checken of de planner ook als bemiddelaar optreedt of voor een bank werkt. Dan weet de klant altijd wat voor vlees hij in de kuip heeft.

KoffieautomaatHendriks raadt iedereen een ding stellig af: "Vertrouw nooit op de gesprekken bij de koffieautomaat. Als er ergens beunhazen te vinden zijn, dan is het daar."