Nieuws Actueel

'Niet te moeilijk doen met bier'

Sylvia van de Ven | Foto: Joris Buijs 29 december 2015

3 horne brouwerij bier kaatsheuvel gilian van der Schans Sjef Groothuis

Traditioneel en fruitig hebben elkaar gevonden in brouwerij de 3 Horne, schrijft het Brabants Dagblad. "Het klikt, omdat wij allebei niet graag moeilijk doen met bier."Hij houdt niet van moeilijk en duur doen, bierbrouwer Sjef Groothuis van de 3 Horne. Vertegenwoordigers van apparatuur in de bierbranche kunnen de brouwerij in Kaatsheuvel net zo goed voorbij rijden. Groothuis maakt zijn spullen zelf wel.

Ambachtelijk"Als er ergens ambachtelijk gebrouwen wordt, dan is het hier", zegt collegabrouwer Gilian van der Schans uit Waalwijk. "De materialen zijn misschien anders, maar verder wordt hier gebrouwen als honderd jaar geleden."

Het bier van Groothuis (63) is fruitig. Het bier van Van der Schans (34) vooral traditioneel. Toch hebben beide brouwers elkaar gevonden. Sinds de zomer zijn ze compagnons. Van der Schans zal de brouwerij in Kaatsheuvel overnemen. Op termijn, want als je net als Groothuis al 25 jaar lang bijna dagelijks vol passie je biertjes brouwt, dan geef je dat niet zomaar uit handen.

HuurbrouwersGroothuis begon in 1991 in een oude schoenfabriek aan de Marktstraat in Kaatsheuvel een kleine brouwerij. In de beginjaren brouwde hij 70 hl per jaar. Inmiddels gaat er jaarlijks ruim 700 hl de deur uit. Groothuis brouwt dat bier niet allemaal zelf. Ook zogenaamde huurbrouwers maken gebruik van de apparatuur en de kennis van de 3 Horne. Ook Van der Schans kwam als huurbrouwer bij Groothuis terecht.

De Kaatsheuvelnaar doet het graag, brouwen met anderen. "Het blijft altijd spannend. Nieuwe recepten uitproberen, andere bieren brouwen." En iedereen doet het op zijn eigen manier. Met Van der Schans klikte het het meest. "Onze passie is hetzelfde", zegt Groothuis. Wat dat betekent? "Gilian houdt ook niet van moeilijk doen." Wanneer de brouwerij daadwerkelijk wordt overdragen is nog niet bekend. "Gilian heeft het brouwen voor driekwart onder de knie. Hij kan het zelf. Maar ik houd hem nog wel even in de gaten", zegt Groothuis lachend.

ErvaringHet zijn vooral de momenten waarop het niet goed gaat, waarbij Van der Schans nog hulp kan gebruiken. "Wat als de gisting niet loopt zoals je wilt, of als er een keer iets mislukt. Waar komt dat dan door? Sjef heeft zoveel ervaring, die weet dat meteen."

Ook zal Van der Schans eerst voor 100 procent de apparatuur onder de knie moeten hebben. Van der Schans denkt er niet aan straks de eigen maaksels van Groothuis te vervangen. "Het werkt allemaal prima zo."

Eigen draaiWel zal Van der Schans zijn eigen draai aan de brouwerij gaan geven. De Waalwijker, in het dagelijks leven planner bij een logistiek bedrijf, ziet op dat vakgebied wel wat verbeterpunten. Ook het proeflokaal wordt aangepakt. "Het is nostalgisch en dat mag zo blijven. Maar ik wil wel naar nostalgisch 2015." Van der Schans gaat zich richten op het toerisme. "Ik wil elke zaterdag open. Mensen kunnen hier straks terecht voor een rondleiding en een proeverij." Voor Groothuis is het brouwen altijd vooral een hobby geweest. Van der Schans wil toch wel proberen er het grootste deel van zijn brood mee te verdienen. "Ik werk nu drie dagen als planner, ik wil eigenlijk naar twee dagen."

Groothuis, inmiddels deeltijd gepensioneerd handhaver bij het Waterschap, gaat zijn brouwerij dan wel overdragen, echt helemaal afscheid nemen is hij niet van plan. "Ik spreek met Gilian wel af dat ik hier nog een eigen ketel hou."