Nieuws Actueel

Niets over van de goedgevulde V&D Zwolle

Op de laatste dag zijn bij V&D de rijen lang en de rekken leeg. De eerste verdieping van het bekende warenhuis is eigenlijk niets meer dan een trieste, kale hal waar laatste bezoekers nog wat rondgraaien.

Jaco Meijboom | Foto: Frans Paalman 14 april 2016

Vend zwolle leeg frans paalman

"Meer handel is er niet." Dus besluit bedrijfsleider Jeroen Christenhusz eerder dicht te gaan dan de officiële sluitingstijd, vanaf 14.00 uur kunnen er geen mensen meer in. "Bezoekers zijn mensen die de winkel nog één keer willen zien en er is een groep die voor tien procent van de verkoopprijs heel veel tegelijk inslaat." Mensen vullen, met negentig procent korting, grote dozen met kleding, boeken en cd's. In groepjes worden spullen bewaakt op de witte kale vloer.

Niets van overHet is een triest beeld, vindt ook Christenhusz. "Er is niets over van het goedgevulde warenhuis dat ik gewend ben. Het gaat niet meer om alles zo mooi mogelijk presenteren om klanten te verleiden. Het is afgebrokkeld tot slechts zoveel mogelijk stuks, met hoge kortingen, verkopen."

Het is voor medewerkers een vreemde dag. "Ik ging vanochtend met een knoop in mijn maag de deur uit", zegt de bedrijfsleider. "Ik heb hier jaren met passie, liefde en inzet gewerkt."

FamilieVeel oud-medewerkers komen nog even afscheid nemen. Zijn team was volgens Christenhusz één grote familie.

Carla Land en Jenneke Bril overhandigen bloemen en kaartjes aan oud-collega's. "Het is zo onwerkelijk dat een instituut als V&D ophoudt te bestaan", zegt Land. "De winkel is bijna leeg, maar het besef komt nog niet binnen."

Iedereen moet verder en ook het gebouw krijgt een nieuwe invulling. Christenhusz weet wat zich in het grote pand gaat vestigen, maar daar mag hij nog niets over zeggen. "Daar wil de eigenaar zelf mee naar buiten komen en dat begrijp ik."

Lange rijZwollenaar Jan Woltinge is er, na bijna twee uur in de rij bij de kassa, voor het gemak maar met een boek bij gaan zitten. "Ik reken zo een colbert, een trui en papier voor mijn multomappen af. Het zijn dingen die ik ooit nodig heb. Met dit lijntjespapier kan ik twee jaar vooruit." Hij vindt het vreselijk jammer dat de V&D sluit. "Het is een verschraling van het centrum, maar dan had ook ik hier vaker moeten gaan winkelen."

Na een uur in de rij, twijfelde Woltinge even of hij de spullen terug zou leggen. "Maar dan ben je al een uur verder... Anders is het wachten voor niets geweest."

Het is een gênante bedoening, vindt bezoeker Manne Havinga. "Ik had net dvd's in mijn handen en deed bijna mee aan deze gekte. Zeker negentig procent van de aankopen gaan de mensen, waar ze nu een uur voor in de rij staan, nooit gebruiken. Maar ja, het is goedkoop."