Nieuws Actueel

Nieuw bord tegen negeren rode kruisen

Van onze redactie 23 maart 2015

Image 4475709

De nieuwe borden moeten dit gevaarlijke rijgedrag tegengaan.

Veilig Rijkswaterstaat hoopt zo de veiligheid van weginspecteurs, wegwerkers en hulpverleners te vergroten. Weginspecteurs zijn na een incident snel ter plaatse om een incident te beveiligen. Ze zetten de weg af met hun gele pick-up en laten via de verkeerscentrale een rood kruis boven de rijstrook plaatsen. Zo kunnen zij samen met hulpverleners en bergers veilig hun werk doen.

Bij wegwerkzaamheden worden rode kruisen boven rijstroken geplaatst, aanvullend op de maatregelen zoals botsabsorbers en pijlwagens, om wegwerkers te beschermen tegen ongevallen. Ook zijn rode kruisen zichtbaar boven gesloten spitsstroken.

Rijstrook dicht Op het nieuwe bord staat de tekst ,,Bij rood X: Rijstrook DICHT'' met witte letters op een blauwe achtergrond. De borden komen langs de A1, A12, A20, A27, A28 en de A67 te staan. Op deze 6 wegen zijn 13 trajecten uitgekozen, na overleg met de politie en op basis van eerder onderzoek. De eerste borden worden geplaatst op de A12 tussen Zoetermeer en knooppunt Gouwe.

Rijkswaterstaat en de nationale politie zijn met elkaar overeengekomen dat de handhaving op het negeren van rode kruisen geïntensiveerd wordt. Dit betekent dat langs de dertien trajecten en op locaties waar weginspecteurs incidenten beveiligen, de politie extra controleert op deze overtreding.