Nieuws Actueel

Nieuw centrum voor Twents modetalent: Stage 53

Van onze redactie 20 april 2015

Modetalent wimcorduwener 1

Stage 53 biedt plaats aan vier ontwerpers. Zij kunnen gebruik maken van apparatuur en worden begeleid bij het opzetten van hun eigen bedrijf. Als tegenprestatie moeten zij stagiairs en studenten van het roc begeleiden.

BedrijfskledingDaarnaast gaat Stage 53 met een eigen, gelijknamig kledinglabel de markt op. Met de productie daarvan wordt deze week begonnen. Het label bestaat onder meer uit bedrijfskleding. Daarmee duikt het Enschedese modeproject in het gat dat is ontstaan door de sluiting van grote producenten van bedrijfskleding zoals Kwintet KLM Kleding in Enschede.

BroodnodigInitiatiefnemer van Stage 53 is John Reimink van de stichting Comsocial, die initiatieven gaat opzetten op het terrein van de sociale economie. Want Comsocial wil niet alleen stageplekken voor het mbo bieden, maar daarnaast arbeidsplaatsen voor uitkeringsgerechtigden creëren. Stage 53 is het eerste project van Comsocial. Bij het project zijn verder het ROC van Twente en het Regionaal Orgaan Zelfstandigen (ROZ) betrokken. Niet met geld, maar wel met raad en daad.Een initiatief als Stage 53 is volgens Reimink broodnodig in Twente.

Modetalent„Elk jaar levert het roc veel modetalenten af, maar bij gebrek aan werk vertrekt menigeen naar elders. Dat willen wij voorkomen door jong talent een plek te bieden en te begeleiden bij het opzetten van een bedrijf.” Bovendien verdwijnt ambachtelijk werk in de textiel steeds meer naar lagelonenlanden. „Wij willen een deel van die werkgelegenheid terughalen, maar dan met een andere invulling: individueler en creatiever. ”Er hebben zich al zeven werkzoekenden gemeld die gebruik willen maken van de faciliteiten van het nieuwe confectiecentrum.Het project kreeg een startsubsidie van de gemeente Enschede en de provincie Overijssel van in totaal 25.000 euro.

Heel blij„Daar zijn we heel blij mee, net als de steun van woningcorporatie Ons Huis waar we dit mooie nieuwe pand van huren.”Het nieuwe modecentrum had eigenlijk al eerder dit jaar geopend moeten zijn. De vertraging trad op doordat de wegen van Reimink en de ontwerper met wie hij de eerste plannen op papier zette, zich scheidden. „Creatief en commercieel, dat botst wel eens ja. Dat zal ook wel vaker gebeuren. Maar het illustreert tegelijk ook de noodzaak van een atelier als dit. Als creativiteit en commercialiteit samen opereren, komen daar mooie dingen uit.”

Foto: vlnr: Jan Gert Kamping, Sjon Reimink, Judith Tenhagen, Chayenne Josina Emot en Bas Timmer | Wim Corduwener

--------------------‘Ideale plek om verder te groeien’Chayenne Josina Emot - Lingerie„Na mijn opleiding fashion & design aan het ROC van Twente ben ik blijven ontwerpen. Ik heb lingerie ontworpen voor Marlies Dekkers, waar ik stage heb gelopen. Mijn lingerie is sensueel, mysterieus en verleidend. Voor Stage 53 ben ik benaderd door John Reimink. Het is voor mij de ideale plek om verder te groeien: een podium voor mijn creaties en begeleiding in het ondernemerschap. En het is in Enschede, de vroegere textielstad. Ik wil alleen híer met een bedrijf starten. In het westen is er al concurrentie genoeg.”

--------------------

‘Mijn stok achter de deur’Bas Timmer: dames- en herenkleding„Stage 53 biedt de stok achter de deur die ik nodig heb op weg naar het professioneel ondernemerschap. Ik heb twee stagiaires, waardoor je er wel de hele dag moét zijn. Ik werk aan een nieuwe wintercollectie. Colberts, jassen, overhemden en zo. Alles handgemaakt. Daarnaast ben ik nog bezig met mijn slaapzakken/jassenproject voor daklozen, maar die worden in een ander atelier gemaakt. Dat project zijn we nu aan het uitbreiden. Dit jaar hopen we er mee naar het buitenland te gaan.”

--------------------

‘Innovatieve toevoeging’Jan Gert Kamping: 3D-ontwerpen/printen en 2d-lasersnijden en graveren„Ik heb mts werktuigbouwkunde gedaan en grafisch ontwerpen. Vijftien jaar heb ik gewerkt als project-engineer voor bedrijven als Stork, Philips en ingenieursbureaus. Ik was op zoek naar een combinatie van creativiteit en techniek, en ben uiteindelijk met 3D in aanraking gekomen. Stage 53 biedt me een platform en een coach om voor mezelf te beginnen. Ik zit dus niet voor honderd procent in de textielmode. Maar mijn kennis van laseren en graveren biedt wel een innovatieve toevoeging. Ook voor het maken van bijvoorbeeld sieraden en schoenen.”

--------------------‘Juiste mensen om me heen’Judith Tenhagen: kinder- en dameskleding„Ik ben autodidact in de mode, maar heb mijn talent ontdekt toen ik achter de naaimachine ging zitten. Ik ben er nooit meer achter weggegaan. Ik heb nu drie jaar een eigen bedrijfje met een website, RetroToGo. Ik hoop bij Stage 53 mijn ondernemerschap verder te professionaliseren, met de juiste mensen om me heen, die elkaars kwaliteiten versterken. In dit project kan ik ook de andere kant in mij tot zijn recht laten komen, als coach van stagiairs. Ik kom namelijk uit de re-integratiebranche.”