Nieuws Actueel

Nieuw exportproduct voor offshore

Rik Nizet 7 april 2015

Getijdeplatform groot

De rijke Nederlandse ervaring met water en offshoretechnologie heeft een nieuw exportproduct opgeleverd. In Den Helder wordt donderdag 's werelds eerste drijvende getijdenplatform voor het opwekken van energie te water gelaten.

Het ongeveer 24 meter lange object heeft onder water een grote turbine hangen. Die genereert elektriciteit door middel van de waterstroming bij eb en vloed. Het gaat om een gezamenlijk product van bedrijven als Bluewater, Damen en Van Oord. Met de demonstratie willen ze kopers enthousiast maken. Ze gaan het platform komende tijd uitgebreid testen in het Marsdiep, tussen de haven van Den Helder en het eiland Texel.

StroomMet het object moeten straks ongeveer tweehonderd Nederlandse huishoudens van stroom kunnen worden voorzien. Het product is echter vooral bedoeld voor de export naar de Filipijnen, Indonesië en eilanden in de Grote Oceaan. Nu wordt stroom op veel kleine eilandjes in die regio vaak opgewekt met behulp van een dieselgenerator. Dat is relatief duur en vervuilend.

Er is jaren aan het project gewerkt. Ontwerper Bluewater is al sinds 2009 bezig met de ontwikkeling van drijvende getijdenplatforms. De romp, de ankers, de turbine en de kabel naar land zijn op diverse werven in Nederland gemaakt. De totale investering bedraagt tot nu toe zeker 2,5 miljoen euro. De platformen worden straks te koop aangeboden voor ruwweg 1 miljoen euro per stuk.

KopersPotentiële kopers hebben al interesse getoond in het platform. Bluewater verwacht dat er komende twee jaar zeker tien gemaakt kunnen worden. In 2025 moeten er enkele honderden van deze platformen op de wereldzeeën drijven.

GetijdenenergieHet gebruiken van getijdenenergie is niet helemaal nieuw, zegt Allard van Hoeken, hoofd nieuwe energie bij Bluewater. Eerder zijn al diverse tests gehouden met pontons of bootjes waar tijdelijk turbines onder werden gehangen. Dit betreft echter het eerste 'totaalproduct' dat permanent kan worden ingezet. Ook is het platform makkelijk uit elkaar te halen, zodat het eenvoudig in containers kan worden vervoerd.