Nieuws Actueel

Nieuw kabinet: kleinere bedrijven hoeven zieke werknemers minder lang door te betalen

De Volkskrant meldt dat na ruim 200 dagen formeren het regeerakkoord van Rutte III zo goed als af. Met nieuws voor ondernemers.

Frank Hendrickx en Gij Herderscheê | Foto: ANP 5 oktober 2017

ANP 53567739 formatie

Een van de laatste hobbels in het formatieoverleg was het beleid dat betrekking heeft op de arbeidsmarkt. Daar is nu volgens de Volkskrant dus ook overeenstemming over bereikt.

Sneller in vaste dienst

Het nieuwe kabinet gaat in elk geval kleine werkgevers stimuleren om sneller mensen in vaste dienst te nemen. Kleinere bedrijven hoeven zieke werknemers straks minder lang loon door te betalen.

Lees ook: De échte Prinsjesdag valt dit jaar niet op de derde dinsdag van september

Loon doorbetalen

Het nieuwe kabinet wil de doorbetaling bij ziekte voor kleinere bedrijven nu beperken tot één jaar. Het tweede jaar moeten ze samen betalen: alle kleine werkgevers moeten hier aan bijdragen.

Twintig werknemers

Als grens wordt voorlopig het aantal van twintig werknemers genoemd. Bedrijven met meer werknemers blijven verplicht om twee jaar het loon zelf door te betalen.

Laagste btw-tarief stijgt

Bronnen van de Volkskrant bevestigen dat er op termijn een stelsel komt met twee belastingschijven, waarbij de hoogste belastingschijf omlaag gaat.Daar staat tegenover dat onder meer het laagste btw-tarief stijgt.

Kilometerheffing

Ook komt er bijvoorbeeld een kilometerheffing voor vrachtvervoer en is er gesproken over hogere belastingen op energie. Het hele artikel kun je lezen op volkskrant.nl.