Nieuws Actueel

Nieuw leven voor fameus racecircuit

Merlijn Ensing 12 maart 2014

Het beroemde Duitse racecircuit de Nürburgring, dat twee jaar geleden failliet werd verklaard, wordt gekocht door de producent van auto-onderdelen Capricorn Group uit Düsseldorf.

Capricorn betaalt ruim 100 miljoen euro, inclusief 25 miljoen euro om het terrein in de Eifel verder te ontwikkelen. Het gaat daarbij om de bekende 21 kilometer lange racebaan Nordschleife en het nieuwere circuit voor Formule 1-races met een lengte van ruim 5 kilometer. Ook wordt jaarlijks op de Nürburgring het rockfestival Rock am Ring gehouden. De totale oppervlakte van het terrein is 379 hectare.

De voormalige eigenaar van de Nürburgring kwam in grote financiële problemen door mislukte investeringen, waarna faillissement moest worden aangevraagd. De Nürburgring werd vorig jaar te koop gezet.

De in 1927 geopende Nürburgring geldt als één van de moeilijkste circuits ter wereld. F1-coureur Jackie Stewart omschreef de racebaan als 'De Groene Hel' omdat het circuit vanwege de vele bomen en bossen en hoogteverschillen zeer verraderlijk is. In 1976 had de bekende Oostenrijkse F1-coureur Niki Lauda een bijna-dodelijk ongeluk op de Nürburgring en in 1964 kwam de Nederlandse F1-coureur Carel Godin de Beaufort er om het leven tijdens een training.

Vanwege de vele ongelukken werd gestopt met Formule 1-races op de oude Nürburgring. Sinds 2008 wordt de Grand Prix van Duitsland tweejaarlijks verreden op de nieuwe Nürburgring, afgewisseld met de racebaan van Hockenheim.

De oude Nürburgring is toegankelijk voor het gewone publiek om te racen. Het circuit heeft al aan honderden mensen het leven gekost. Er vallen jaarlijks doden op de racebaan.