Nieuws Actueel

Nieuw terrassenbeleid voor Groote Markt Oldenzaal

Van onze redactie 24 september 2015

Groote markt oldenzaal

Al in 2013 werd begonnen met het ontwikkelen van een nieuw terrassenbeleid, de zogeheten toolbox. Maar de lange aanloop was niet vergeefs. Donderdagavond wordt de inhoud van de toolbox gepresenteerd op een inloopavond (19.00 tot 20.30 uur) in de hal van het stadhuis. Wat vooral opvalt? Zonder dat dat ten koste gaat van het monumentale karakter van het plein krijgen de horeca-ondernemers meer vrijheid bij de aankleding van hun terras. „Het is duidelijk stukken minder ‘Gij zult dit en gij zult dat’”, meldt wethouder Alida Renkema.

KritiekBegin 2014 werd een eerste, voorlopige versie gepresenteerd aan de raad. De kritiek vanuit de fracties was niet mals. Vooral de uniformiteit die het college aanvankelijk voor ogen had, stoorde veel fracties. Waarom zoveel voorschriften en beperkingen opnemen in het terrassenbeleid, vroegen de VVD, WG en PvdA zich eensgezind af. Immers, elke horecaondernemer heeft belang bij een kwalitatief goed terras.

Verruiming terrasNu blijkt dat het college goed heeft geluisterd naar de criticasters. „De ondernemers hadden een dikke vinger in de pap”, vertelt wethouder Renkema. „Ze dragen zelf de verantwoordelijkheid voor hun terras. De toolbox is in zijn algemeenheid meer beschrijvend dan voorschrijvend. Criteria zijn zoveel mogelijk geschrapt. Op verzoek van de ondernemers zijn veel aanpassingen doorgevoerd. Het permanente terras bijvoorbeeld mag nu tot maximaal 7 meter uit de gevel worden geplaatst. Met die verruiming wordt tegemoet gekomen aan de wens van de ondernemers. De uitval van een overkapping is vergroot naar 5 meter.”

KleurgebruikWerd in een eerdere toolbox nog gestreefd naar uniform kleurgebruik, ook daar zijn de teugels losgelaten. „Weg met het donkergroene, dat nog stamt uit de vorige eeuw”, roept het college op. In plaats daarvan is gekozen voor zes historische kleuren (zwart, donkerrood, oud-geel, oud-grijs, donkerblauw en donkergroen), die de uitstraling van de huiskamer van de stad versterken. Stoelen en tafels moeten recht doen aan het monumentale karakter van het plein. Parasols zijn alleen toegestaan op de beschikbare terrasruimte. Sfeerverhogende elementen zijn alleen toegestaan als ze een hoogwaardige uitstraling hebben.

BomenkapMet de kap van zeven bomen wordt ook tegemoetgekomen aan een wens van de horeca. Dat verlies aan groen wordt gecompenseerd met het planten van zeven nieuwe bomen - ‘Met een minder breed bladerdak, wat meer kaarsachtig’ - die wat dichter op de perceelsgrens komen te staan.

Foto: Robin Hilberink