Nieuws Actueel

Nieuw tien eurobiljet 'Oostblokproof'

Bram de Vrind 13 januari 2014

Dit is hem dan! Het nieuwe tien eurobiljet waarmee we vanaf september gaan betalen. Bijzonder: het biljet wordt volledig 'Oostblokproof'.

Dat maakte de Europese Centrale Bank (ECB) maandag bekend. Omdat Bulgarije binnen enkele jaren de euro wil invoeren, staat het woord 'euro' nu niet alleen in het Latijn en Grieks op het biljet, maar ook in het cyrillisch.

Europa

Het nieuwe biljet zal op het eerste gezicht weinig verschillen van het huidige, dat in 2002 is ingevoerd. Maar er worden wel verscheidene veiligheidspunten aan toegevoegd, zodat het minder makkelijk te vervalsen zal zijn. Zo wordt er nog een portret van Europa (een vrouwelijke figuur uit de Griekse mythologie) aan het hologram en het watermerk toegevoegd. Dat is ook gebeurd bij het nieuwe biljet van 5 euro dat vorig jaar in de omloop kwam. Daarnaast komt er een smaragdgroen nummer op het biljet dat bij beweging van kleur verschiet naar donkerblauw.

Ook gaat het nieuwe papiergeld naar verwachting langer mee. De biljetten krijgen een extra coating en hoeven dan minder vaak te worden vervangen.