Nieuws Actueel

Nieuwe app maakt autodiefstal veel lastiger

Salwa van der Gaag | Foto: Jan de Groen 17 december 2015

App autodiefstal rijbewijs

Gefrustreerd was autohandelaar Dave Moerman doordat er tijdens proefritten zo veel auto's worden gestolen. Met IT'er Thijs Mos ontwikkelde hij een app waarmee een rijbewijs snel gecheckt kan worden.

Want daar ligt het grote probleem volgens Dave Moerman, eigenaar van autobedrijf Moerman Jansen in Alblasserdam. Als iemand een proefrit wil maken, kost het nu veel tijd om te verifiëren of het rijbewijs klopt. "Je moet een kopie maken van het rijbewijs, alles overtypen en een check doen bij de RDW, de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Dat is gewoon veel gedoe en zorgt voor veel rompslomp. Ik denk dat 80 procent van de autodealers die check niet doen", zegt Moerman tegen het AD.

AkkefietjeOok hij kon zich wel voor zijn kop slaan toen een splinternieuwe auto zijn zaak uit reed om nooit meer terug te keren. "Je bent verzekerd voor dat soort akkefietjes, maar niet als je niet de hele procedure hebt gevolgd. En dat had ik dus niet gedaan. Ik had er verschrikkelijk de smoor in. Als het druk is in je zaak zeg je in alle snelheid al gauw: ga maar een proefrit maken," vertelt Moerman.

Moerman stapte naar Thijs Mos uit Hendrik-Ido-Ambacht, eigenaar van het bedrijf IT Synergy in Rotterdam. "Ik vond het interessant om te bekijken hoe het makkelijker kan. Zoiets simpels als deze app bestaat nu nog helemaal niet", zegt hij.

InscannenMet de app Rijbewijschecker, die vanaf vandaag in de appstore verkrijgbaar is, kun je eenvoudig een rijbewijs inscannen en krijg je na een paar seconden te zien of het om een geldig document gaat. Met je telefoon maak je een foto van het rijbewijs.

"Het enige wat de autodealer hiervoor moet hebben is een telefoon", zegt Mos. "Er worden miljoenen proefritten per jaar gemaakt en dat is een enorm risico. Er worden ieder jaar weer duizenden auto's gestolen en dat hopen we met deze app te voortaan te voorkomen."

Meer klantenPer check betaalt de dealer een euro. "Je zit dus niet aan een abonnement vast en een diefstal kost natuurlijk veel meer. Het is een probleem waar alle autodealers mee worstelen", aldus Mos.

Moerman is blij met de ontwikkeling van de app, al is het maar voor zijn eigen gebruik. "Je ziet de economie weer klimmen na een tijd waarin het lang slecht ging. Je hebt dus minder mensen in je zaak werken dan voorheen, maar wel meer klanten. Dan is het fijn als je met één klik diefstal kan voorkomen", aldus de autohandelaar.