Nieuws Actueel

Nieuwe app maakt bioscoopbezoek voor blinden mogelijk bij Concordia

Van onze redactie 29 september 2015

Concordia Emiel Muijderman

Met de komst van Watson, een applicatie voor smartphones, is bioscoopbezoek nu ook aantrekkelijk voor mensen die blind of slechtziend zijn.

AudiodescriptieDe app stelt mensen met een visuele beperking in staat audiodescriptie te gebruiken bij de vertoning van Nederlandstalige films die vanaf september 2015 worden uitgebracht. Bij Concordia is dat met de Watson app nu al mogelijk bij de film ‘Holland, natuur in de Delta’.

Audiodescriptie is de techniek waarbij een stem alle visuele elementen in een film beschrijft. Blinde en slechtziende gebruikers van de gratis Watson app kunnen de film op deze manier volgen.

Bestand downloadenGebruikers van de gratis Watson app kunnen thuis het audiodescriptie bestand van de film naar keuze op hun smartphone of tablet downloaden. In de bioscoopzaal luistert de gebruiker via één oordopje naar de audiodescriptie en hoort hij of zij met het andere oor het zaalgeluid. Vanaf 1 oktober is gebruik van de app ook mogelijk bij de film ‘J. Kessels’, een film over een roadtrip van een pulpschrijver.

Foto: Emiel Muijderman