Nieuws Actueel

Nieuwe (bedrijfs)training mix van outdoor en kunst

Van onze redactie 10 juni 2015

Bos Thinkstock

Als een buitensporter en kunstschilder hun krachten bundelen ontstaat een bijzondere combinatie: eerst je hoofd lekker leegmaken in de natuur, daarna je gevoel vertalen naar het witte doek. Zie hier de Kunst van het Overleven.

Outdoor is voor iedereen geschikt Onsteins grote passie is buitensport. „Zelf heb ik wekenlange outdoortraingen gedaan in Rusland en Canada. Daar heb je echt geen contact meer met de bewoonde wereld en moet je je met een klein groepje lotgenoten zien te redden. Zo heftig doen we het hier absoluut niet hoor”, haast hij zich te zeggen. „Outdoor is voor iedereen geschikt. Kun je lopen, al is het maar 2 kilometer, dan kun je buiten wandelen. Ook dat is outdoor.”

Bedrijven Aanvankelijk richtte hij zich met zijn een- en meerdaagse trainingen vooral op probleemjongeren, tegenwoordig vormen bedrijven een belangrijke doelgroep. Daar zitten soms mensen bij die niet meteen staan te trappelen van enthousiasme. „Laatst was ik op pad met een managementteam. De deelnemers wisten van tevoren alleen dat ze gemakkelijke schoenen moesten aantrekken. Een keek even rond in het bos en zei meteen: ‘Ik doe niet mee’. Een vrouw begon direct op te sommen wat ze allemaal niet kon. Voor mij is het dan een uitdaging juist die mensen over de streep te trekken. Outdoor hoeft namelijk fysiek niet zwaar te zijn, het is echt niet altijd bomen klimmen of door de modder kruipen.”

Uit werkomgeving Volgens hem gaat het er vooral om mensen uit hun gebruikelijke werkomgeving weg te halen en buiten bijzondere dingen te laten doen. „Laten we eerlijk zijn, bijna iedereen vindt het leuk om te leren een vuurtje te maken zonder aansteker. Het is een soort oerinstict: geen vuur, geen vreten. Dat leer ik de deelnemers dan ook standaard.” Een succesvol onderdeel is ook het samen bereiden van de maaltijd in een pot boven een vuur. Graag wel met een wijntje erbij, het moet nog een beetje gezellig blijven. „Het gaat om het beleven, leren, ervaren. En niet om het presteren.”

Handen in de zakkenTrainingen kunnen soms confronterend zijn, weet Onstein. „Het gebeurt wel eens dat een leidinggevende met de handen in de zakken toekijkt en niets onderneemt, terwijl anderen wel meteen aanpakken.”

Beleving Na het sportieve gedeelte volgt dan de kunstzinnige uitspatting. Aan het einde van de training maken de cursisten een schilderij. Altijd iets moois dat ze ook zonder schaamte mee naar huis kunnen nemen, stelt Anique Bossink. Zelf zet ze alvast grove lijnen op. „Daarna moeten de deelnemers in kleuren en vormen uitdrukken hoe ze de dag ervaren hebben. Het gaat dus niet om grote kunst, maar om beleving.”

De combinatie van deze twee disciplines wordt onder de noemer De Kunst van het Overleven vanaf september aangeboden.

Foto: Thinkstock