Nieuws Actueel

Nieuwe De Knar in Harderwijk is gebruiksklaar

HARDERWIJK - De verplaatsing en vernieuwing van jachthaven De Knar in Harderwijk is zo goed als afgerond.

Van onze redactie 10 november 2015

Harderwijk haven klar varen seizoen

De bestrating ligt er, de aanlegsteigers zijn klaar voor gebruik en ook het nieuwe clubgebouw van Watersportvereniging Flevo is inmiddels opgeleverd. "Het is nu vooral nog een kwestie van de puntjes op de i zetten", vertelt Frank Brouwer, directeur van projectbureau Waterfront. "Denk aan het plaatsen van straatverlichting en het inplanten van het openbaar groen."

Brouwer durft de verplaatsing van De Knar met een gerust hart een mijlpaal voor het plan Waterfront te noemen. Wat dat betreft is het wat gek dat het niet groots is gevierd dat de nieuwe jachthaven gebruiksklaar is. "Het bestuur van Watersportvereniging Flevo wil de officiële opening pas vieren in juli 2016", weet Brouwer. Die maand bestaat de club namelijk precies 65 jaar en is het dus dubbel feest.

Ten opzichte van de oude jachthaven is De Knar 90 graden gedraaid en 150 meter verplaatst richting het Dolfinarium, aan de rand van het Wolderwijd. De vernieuwde thuishaven van Watersportvereniging Flevo omvat in totaal 450 ligplaatsen, precies evenveel als voorheen.

In 1995 kregen ze bij de twintig jaar eerder geopende jachthaven De Knar van het toenmalige college van b en w te horen dat ze plaats moesten maken voor het project Waterfront. Ergens in de toekomst zouden de grond en het water van de jachthaven veranderen in de nieuwe woongebieden Noordereiland en De Bakens. In 2008 volgde uiteindelijk een verhuizingsakkoord met de gemeente en pas na de bouwvak van 2013 begon het werk aan het nieuwe haventerrein.

Binnenkort wordt gestart met het bouwrijp maken van de grond die door de verplaatsing van De Knar vrij is gekomen. Naar verwachting worden de eerste woningen in het gebied in het najaar van 2016 opgeleverd.