Nieuws Actueel

Nieuwe getuige zaak-Endstra niet onomstreden

Van onze redactie 10 november 2014

Dat heeft een nieuwe getuige, Hidr K., verklaard. K. wijst ook een nieuwe verdachte aan, Ali T. Deze werd in september opgepakt, maar mocht na 2 dagen alweer gaan. Volgens getuige K. is hij de eigenlijke schutter geweest.

Verklaringen Het Openbaar Ministerie (OM) heeft de verklaringen van getuige Hidr K. onlangs in het dossier gevoegd. K. was al eerder in het onderzoek opgedoken. Zijn verklaringen stammen uit eind 2012, begin 2013. K. bleek in ruil voor bescherming verklaringen af te leggen.

Onduidelijk is welke rol K. de Rus Namik Abassov in de liquidatie toedicht. Eerder zei het OM dat hij de schutter is geweest. Abassov overleed in 2012 in zijn cel aan een hersenbloeding.

Regiezitting Naast Ziya G. zijn Ali N. en Özgur C. formeel verdachte in de zaak-Endstra. De rechtbank hield maandag een zogeheten regiezitting in het proces tegen dit trio. Volgens getuige Hidr K. hebben Ali N. en Özgur C. bijrollen gespeeld in het moordcomplot. De zaak tegen dit tweetal sleept al sinds 2006, toen zij voor het eerst werden aangehouden. N. en C. zaten tijdelijk vast, maar omdat het onderzoek stagneerde, kwamen zij weer op vrije voeten.

Nico Meijering, advocaat van Özgur C., uitte maandag uitvoerig zijn ongenoegen over de nieuwe ontwikkelingen. Hij vindt dat het OM zijn recht op vervolging heeft verspeeld en dat de zaak moet eindigen.