Nieuws Actueel

Nieuwe ontslaggolf bij Siemens

Caroline Spilt 7 mei 2015

Het Duitse industrieconcern Siemens schrapt wereldwijd opnieuw duizenden banen. Het gaat om 4500 arbeidsplaatsen, waarvan 2200 in eigen land. Dat maakte Siemens donderdag bekend.

In de afgelopen zes maanden schrapte het bedrijf al ongeveer 9000 banen. Met de ontslagrondes wil Siemens de kosten met circa 1 miljard euro verlagen. Volgens topman Joe Kaeser is de reorganisatie van het concern met de nieuwste aankondiging 'voor het grootste deel voltooid'. De winstgevendheid bij de industriële activiteiten moet volgens hem nog worden verbeterd.

Slechter dan verwachtOp dit onderdeel zag Siemens de winst afgelopen kwartaal op jaarbasis met ongeveer 5 procent teruglopen naar 1,7 miljard euro. Daarmee presteerde het bedrijf slechter dan analisten hadden verwacht. Siemens lijkt veel last te hebben van de lage olieprijzen op dit moment.

Banen NederlandHet is onduidelijk of er ook in Nederland banen verloren gaan. Een woordvoerder kon dat donderdag desgevraagd niet zeggen. In ons land telt Siemens ongeveer 2300 arbeidsplaatsen. Wereldwijd werken er ongeveer 342.000 mensen bij Siemens.

NettowinstDe totale nettowinst van Siemens kwam wel fors hoger uit, op 3,9 miljard euro tegen 1,2 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Deze werd zo sterk opgedreven als gevolg van inkomsten die Siemens heeft ontvangen uit de verkoop van onderdelen. De verkoop van de divisie die hoortoestellen maakt, leverde bijvoorbeeld 1,6 miljard euro op. Een belang in BSH dat van de hand werd gedaan, bracht 1,4 miljard euro in het laatje.

OmzetDe omzet van het concern klom afgelopen kwartaal met ruim 8 procent tot 18 miljard euro. Deze stijging werd vooral veroorzaakt door gunstige wisselkoerseffecten. Ook de orderinstroom groeide stevig, met 16 procent tot bijna 21 miljard euro. Siemens kreeg onder meer grote opdrachten voor zijn treinenonderdeel.