Nieuws Actueel

Nieuwe politiereeks Bureau Raampoort is ode aan de Jordaan

Van onze redactie 29 november 2014

"Dit is echt een politieserie van deze tijd", zegt scenarioschrijver Simon de Waal (1961) over Bureau Raampoort. Hij baseerde de korte serie op zijn zeer succesvolle boekenreeks Baantjer & De Waal, over de geplaagde rechercheur Peter van Opperdoes, werkzaam in het oudste politiebureau van Nederland, markant gelegen aan de rand van de Jordaan. Sinds het overlijden van zijn co-auteur Appie Baantjer in 2010, schrijft De Waal de boekenserie alleen.

Lugubere moord In de tv-versie Bureau Raampoort pakt rechercheur Peter van Opperdoes (Thomas Acda) na een jaar zijn werk bij de politie weer op. Al snel raakt hij betrokken bij de ontrafeling van een lugubere moord. Met een nieuwe collega, want in zijn afwezigheid werd hij vervangen door de ambitieuze Jacob Holm (Tim Haars). Het botst af en toe flink tussen deze tegenpolen, maar ze moéten wel samenwerken als in 'hun' Jordaan een toegetakeld lijk wordt gevonden.

Vergelijkingen met de tv-reeks Baantjer, die tot 2006 12 seizoenen lang bij RTL te zien was, liggen voor de hand. De Waal, naast zijn werk als schrijver, producent en regisseur nog altijd parttime werkzaam bij de hoofdstedelijke recherche, schreef zelf in het verleden mee aan die serie. "Maar Bureau Raampoort is harder en sneller. Van nu." Net als de boeken trouwens.Frisse serie Samen met Appie Baantjer startte De Waal in 2006 met Baantjer & De Waal. Appie Baantjers echtgenote was overleden en Baantjer was gestopt met zijn boeken over De Cock. Hij zat hele dagen thuis, in Medemblik. De Waal: "Het was eigenlijk een poging hem weer een beetje op de rit te krijgen, terug in het gewone leven. We wilden een frisse serie, om echt afstand te nemen van De Cock."

Dat lukte, en de 1e vrucht van de samenwerking, Baantjer & De Waal - Een Rus in de Jordaan (2009), werd meteen een klinkend succes. De samenwerking zou niet heel lang duren: tijdens het schrijven van het 3e boek in de serie overleed Appie. De Waal ging door, onlangs verscheen boek nummer 11. En nu is er dus de tv-versie. "Appie zou apetrots zijn geweest", zegt De Waal. Zelf is hij trouwens ook blij met het resultaat, dat – mits goed ontvangen – mogelijk uitmondt in een langlopende serie.

Bekeken zaak Dat Thomas Acda, een goede vriend, de hoofdrol speelt, was al langer een bekeken zaak, zo vertelt hij. "We hebben het hier al heel erg lang over. Hij kreeg altijd de boeken van me. Op een gegeven moment kwam hij naar me toe: 'Die Van Opperdoes, dat ben ík, he?'"

Bureau Raampoort is wat de auteur betreft een ode aan de Jordaan. En een tijdsdocument. "Ik vind het belangrijk vast te leggen hoe de stad leeft en zich ontwikkelt, hoe de bewoners leven. De boekenserie is een kroniek van de grote stad, met veel actuele zaken erin. Dat Holleeder werd vrijgelaten kon je twee maanden later in mijn boek lezen. Maar ook: leuke restaurantjes en de warme sfeer van de stad."

Lees het complete interview in de Wegener-dagbladen.

Bureau Raampoort. Elke woensdag op SBS 6, 20.30 uur.