Nieuws Actueel

Nieuwe preutsheid werkt aanstekelijk onder jongeren

Van onze redactie 26 mei 2015

Image 4948547

,,Nou, en dan sta ik dus hier." Meester Henk Visser houdt vanachter een struik tussen tien vakantiehuisjes de slapende leerlingen van groep 8 in de gaten. Twee meisjes van Marokkaanse afkomst mochten niet mee. ,,Dat hun broers 2 jaar geleden wel mee mochten, viel niet bij alle leerlingen en leraren in goede aarde", zegt meester Henk, een zestiger die al 40 jaar lesgeeft.Eén ouderpaar heeft hij kunnen ompraten: zij brengen hun dochter elke ochtend en halen haar na het avondeten weer op. ,,Ik heb goede hoop dat ze vanavond mag blijven, nu de ouders hebben gezien dat de jongens en de meisjes in aparte huisjes slapen en dat we goed opletten."De grote angst van die ouders is achtstegroepers 's avonds zonder toezicht bij elkaar belanden. ,,Overlopen, noemden we dat vroeger, één van de leukste dingen van kamp, toch? Je probeert bij elkaar te komen zonder dat de juf of de meester het ziet; dat is de grap. En als het lukt, is dat leuk. Dan eet je stiekem een zak chips leeg of je vertelt elkaar spookverhalen, en als je heel verliefd bent, probeer je bij diegene in de buurt te zitten, misschien zelfs wel ernaast - verder niets."

AangeraaktMaar sinds een paar jaar wordt er niet meer overgelopen. Meester Henk en zijn collega's houden scherp toezicht. ,,Als het verhaal de ronde doet dat wij niet surveilleren, krijgen we geen enkel buitenlands meisje meer mee op kamp. Dat zou ik nog erger vinden dan dat er niet meer mag worden overgelopen. Ik kan niet in mijn eentje een trend keren."Meester Henk vertelt over scholen die overwegen om het groep 8-kamp af te schaffen. En om jongens en meisjes weer apart te laten gymmen. ,,Een aantal allochtone ouders wil niet dat de meisjes een kort broekje aantrekken of de kans lopen door jongens te worden aangeraakt.'' De meeste scholen proberen er volgens hem zo pragmatisch mogelijk mee om te gaan. ,,Desnoods gaan ze weer apart gymmen."GeloofMoslimouders die hun dochters thuishouden van kamp en gemengde gymlessen, volgen gewoon de leerstellingen van de islam over kuisheid en bescheidenheid, zegt imam Safeer Siddiqui. ,,Moslims zeggen niet dat jongens en meisjes, mannen en vrouwen, totaal van elkaar moeten worden geïsoleerd. Maar ons geloof onderwijst ons wel hoe we onze natuurlijke driften het best kunnen ontwikkelen. Als we die richtlijnen niet volgen, komen vrouwen daar meestal het slechtst vanaf."Allochtone jongeren zetten de trend, niet alleen op scholen maar ook op sportclubs. Andere tieners doen mee, want preutsheid gaat ook over onzekerheid met het lijf in de puberteit en de overal aanwezige smartphone met camera.Zo schrijft een 11-jarige jongen op jongerenforum jongin.nl: 'Ik mag op voetbal, nu zei mijn vader dat veel jongens douchen in onderbroek, klopt dit? En hoe krijg je dan een schone onderbroek aan?' Reactie: 'Sommige jongens douchen met onderbroek omdat ze zich schamen bijv voor hun kleine piemel ofzo. Als je gwn naakt gaat, laat je zien dat je niet zo laf bent.'

ShowershortOp veel voetbalclubs wordt onderbroekdouchen na de wedstrijd de nieuwe norm. Ondernemer Jan van Zoest speelt erop in met de Protexz, een broekrokje voor onder de douche. Je kunt je met zo'n showershort omkleden zonder dat iemand iets ziet. Hoe kóm je erop? Van Zoest: ,,Mijn zoon wilde niet meer voetballen vanwege het verplichte douchen. Ik had er vroeger ook last van. Maar daar sprak je niet over. Sinds islamitische kinderen bedekt douchen, willen andere kinderen ook hun boxer aanhouden.''Voetbalclub IJsselmeervogels in Spakenburg neemt een proef bij de C1: het voltallige team doucht na de wedstrijd in showershort. ,,Diep van binnen ben ik er niet voor'', zegt Jaap Estié, verantwoordelijk voor de clubkleding. ,,Niet zeuren, hup, douchen, goed voor het teamgevoel en hygiënisch. Maar in de praktijk douchen moslimjongeren bedekt vanwege hun geloof. Daarmee ontketenden zij een reactie bij de rest.''VergelijkenGêne ontwikkelt zich bij kinderen vanaf 7 jaar, zegt psycholoog en seksuoloog Sanderijn van der Doef. ,,In de kleedkamer wordt met een schuin oog gekeken: hoe groot is die van hem? Heeft zij al borsten? Ben ik wel normaal?'' Trainer Wouter Zewuster van IJsselmeervogels: ,,Ik loop 35 jaar rond in de voetbalwereld, en in de kleedkamer wordt altijd vergeleken. En geroepen: wat heb jij een kleintje!'' Veel ouders hadden volgens hem geen idee waarom hun zonen thuiskwamen met een kletsnatte onderbroek. Zewuster: ,,De short is de oplossing: douchen zonder bang te zijn.''Seksuologe Van der Doef vindt een doucheonderbroek ver gaan. ,,Laat kinderen gewoon kiezen of ze op de club willen douchen.'' En Jordy van testgroep-C1? ,,Ik vond douchen nooit zo erg, maar vorig jaar stond er ineens iemand in zijn onderbroek. Toen wilde ik ook niet meer bloot. Het heet niet voor niets schaamhaar, hè.''(De echte naam van meester Henk is bij de redactie bekend.)