Nieuws Actueel

Nieuwe records voor Dow en S&P

Van onze redactie 5 november 2014

De Dow noteerde in de tussentijdse handel 0,5 procent hoger op 17.473 punten. De brede S&P 500 klom 0,5 procent tot 2021 punten en de technologiebeurs Nasdaq was iets hoger op 4624 punten.

Uit gegevens van ADP bleek dat de werkgelegenheid in het Amerikaanse bedrijfsleven in oktober iets sterker is gegroeid dan in de voorgaande maand. Volgens ADP werden vorige maand per saldo 230.000 banen gecreëerd. Die toename was sterker dan economen hadden verwacht. Vrijdag volgt het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid.

Verkiezingen De winst van de Republikeinen bij de tussentijdse verkiezingen is mogelijk goed nieuws voor de energiesector. De Republikeinse meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden zou kunnen leiden tot maatregelen die de sector als geheel stimuleren. Zo komt er mogelijk sneller goedkeuring voor de aanleg van olie- en gaspijpleidingen en zouden er nieuwe wetten kunnen komen met betrekking tot de export van ruwe olie en aardgas.

De olieprijzen zaten weer in de lift, na de dalingen eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,6 procent duurder op 78,78 dollar. Brent kostte 0,8 procent meer op 83,49 dollar. Oliebedrijven konden meeliften. Zo won ExxonMobil 1,2 procent en Chevron ging 1 procent omhoog. Dienstverlener aan de olie-industrie Halliburton steeg 2,3 procent en Schlumberger tekende een winst op van 2,6 procent.

Time Warner Mediaconcern Time Warner noteerde 2,9 procent in de plus na een verhoging van de winstverwachting. Het bedrijf profiteerde afgelopen kwartaal van hogere inkomsten bij de televisiedivisies Turner en HBO.

TripAdvisor zakte 13,8 procent. De digitale reisrecensent kende een tegenvallend derde kwartaal met een winst die lager uitviel dan voorspeld, onder meer als gevolg van gestegen uitgaven voor marketing.

De euro was 1,2490 dollar waard, tegen 1,2479 dollar bij sluiting van de Europese handel.