Nieuws Actueel

Nieuwe ronde in Grieks drama

Rik Nizet 20 februari 2015

De enorme schuldenberg van Griekenland staat vrijdag opnieuw centraal in Brussel. De ministers van Financiën van de eurozone (de eurogroep) buigen zich over het Griekse verzoek om de internationale noodsteun aan het euroland met zes maanden te verlengen.

Na lang dralen diende de nieuwe Griekse regering donderdag de aanvraag in. Uit het verzoek blijkt dat Athene nog wel graag financiële hulp wil, maar niet onder de strenge voorwaarden uit het verleden. Vooral geen besparingen meer, luidt het devies.

De aanvraag leidde meteen tot onverhulde kritiek van Duitsland. De belangrijke geldschieter van Griekenland kraakte het verzoek af als onvoldoende om tot een oplossing te komen. Vrijdag vanaf 15 uur gaat de eurogroep onder leiding van Jeroen Dijsselbloem proberen een compromis te vinden.

De klok tikt. Het huidige hulpprogramma voor de noodlijdende Grieken loopt in de nacht van 28 februari op 1 maart om klokslag twaalf af. ,,Dan is het over'', dreigde de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble.